Nunnor i den sörmländska myllan

Johanna Petersen är hemkommen från sitt andra besök på ett ashram i södra Indien. Men i vår kommer ashramet till Sverige när två nunnor ska besöka landbygden utanför Nyköping för att sprida sina kunskaper.

Johanna hemma i torpet. För närvarande sover hennes älskade trädgård och väntar på våren.

Johanna hemma i torpet. För närvarande sover hennes älskade trädgård och väntar på våren.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-01-27 06:15

Johanna har två hem i världen. Det ena är det lilla huset på landsbygden utanför Råby, där den prunkande trädgården är hennes andrum. Det andra hemmet är i ett ashram i södra Indien.

‒Här mår jag väldigt bra, i min lilla stuga. Och ashramet känns lika mycket som ett hem för mig, och jag kommer att åka dit igen.

Men innan hon åker dit en tredje gång kommer en liten bit av ashramet att besöka Sverige – närmare bestämt Magasinet vid Malms gård utanför Råby. Två nunnor kommer hit för att genomföra en turné i Sverige för att lära ut den särskilda typ av yoga som utövas vid ashramet.

Den ena nunnan heter Shobha och kommer från Indien, och den andra är Arati Jaxner, som tidningen skrivit om tidigare.

[link value="http://www.sn.se/personligt/camilla-fann-den-sanna-karleken-och-blev-arati/" text="Arati hette från början Camilla"] och kommer från Bryngelstorp. Hon fann sitt kall när hon träffade gurun Amma. Amma kallas för "The hugging saint", det kramande helgonet. Efter ett möte med henne bytte Camilla namn till Arati, ett namn hon blev tilldelad sig av Amma, och gjorde Amritapuri ashram i Kerala i södra Indien till sitt hem.

[fakta nr="2"]

Det är genom Arati som Johanna också hittat till ashramet. [link value="http://www.sn.se/personligt/meditation-tog-henne-genom-sorgen/" text="Efter en svår period i livet"] såg hon Aratis mamma på Facebook, och bad henne hälsa till Arati. Johanna och Arati var nämligen gamla klasskamrater.

‒Och ett tag efter det skickade Arati en vänförfrågan. Tänk er det, en nunna med Facebook, säger Johanna och skrattar, men blir sedan allvarlig och fortsätter.

‒Det är verkligen inga världsfrånvända munkar och nunnor. Gurun Amma har en stor välgörenhetsorganisation, och det är därför de kommer hit. Den här organisationen är jättestor i flera andra europeiska länder, men inte i Sverige än.

För Johanna har ashramet varit oerhört betydelsefullt.

‒Det har gett mig frid och hopp, personligt hopp. Hopp om medmänsklighet, kärlek och att det finns människor som jobbar för sådana värden, för fred och rättvisa. Det finns en plats i världen dit jag alltid är välkommen.

Johanna Petersen

Ålder: 51 år.

Familj: Två vuxna söner, katterna Sören och Sonja, syskon och mamma.

Gör: "Jag känner mig ganska mycket som mångsysslare. Nu arbetar jag med boendestöd inom socialpsykiatrin, men jag var från början massageterapeut, vilket jag var i många år tills händerna inte höll. Men jag har gjort många saker och exempelvis jobbat på IT-företag och som bildlärare."

Intressen: "Det är nog främst min trädgård. Jag har som mål att bli självförsörjande en del av året, och förra året lyckades jag i tre månader. I år skulle jag vilja att det blir fem. Jag odlar allt möjligt, grönsaker som morot, lök, fänkål, kryddor, till mer speciella saker. Jag har exempelvis vinstockar, en gojibärsbuske och ett persikoträd."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om