Frågan väcktes i tidningen när Karin Zetterlund på ätstörningsmottagningen i Nyköping hörde av sig och undrade om varför man egentligen ska börja livet med att berätta vad man väger.
– Har man exempelvis ett barn som vägde mindre eller är underviktigt, kanske man får höra från omgivningen att "oj oj oj, varför var det så, är det tidigt fött?", när man egentligen inte alls har någon lust eller skyldighet att förklara för alla. Likadant om barnet väger mycket, då kan det finnas kommentarer kring det, sa hon i en artikel i fredagens tidning.
Vi frågade er läsare vad ni tycker – och fick in en hel del reaktioner.
På Facebook var det många som tyckte att det ändå är roligt att läsa om vad bebisen vägde och hur lång den var när den föddes.
[facebook url="https://www.facebook.com/SodermanlandsNyheter/posts/10155197259156257" width="auto"]
"Alltid varit kul att veta vad en nyfödd väger, inget nytt. Varför måste man problematisera allt?", tyckte någon.
"När man är inne i 'bebisbubblan' själv är det roligt och intressant att diskutera längd och vikt på sin egen och kompisars bebisar. Och av någon anledning finner man det intressant att läsa i nyfödd-annonserna hur stora eller små bebisarna som fötts är, för min del handlar det nog mest om att minnas och jämföra med hur stora eller små ens egna barn var när de föddes", resonerade någon annan, som sedan fortsatte sin tanke med: "Men när men funderar på det är det ju helt orelevant information att förmedla i en tidning. Inte för att det bidrar till vikthets, tror jag, för det handlar det ju inte om när det gäller bebisar. Men för att det är ett förlegat sätt att förmedla till allmänheten att ett barn har kommit till världen".
Och en tredje frågade sig skämtsamt: "Jag tycker vikten på alla på bilden ska stå klart och tydligt, Gärna före och eftervikt också , man kan ju undra varför båda blir större under graviditet, den frågan har jag lagt mycket tid på att reda ut men ej funnit svar på. "
På mailen fick vi också in en hel del respons.
"Först tänkte jag att det var en lite fånig fråga att ta upp, det är efter könsfrågan nästa fråga man får efter man har fött, hur mkt barnet väger.
Samtidigt har jag en dotter som haft ätstörningar och det bär hon med sej resten av livet, det finns alltid kvar. Det komplicerade förhållningssättet till mat och vikt.
Om en expert i frågan tycker det borde bort, så anser jag att man ska lyssna på det.
Känner man de som fött så får man väl fråga privat till föräldrarna om man är supernyfiken", skrev en person i sitt mail.
En annan person tänkte på ett annat sätt.
"Tycker det är självklart att längd och vikt står med i Nyfödda-annonserna. Sen måste väl varje familj själva välja om de vill ha med det eller inte. Att hänvisa till att en viss grupp skulle ta illa upp är som att säga att vi inte alls ska visa bebisannonser; tänk på alla som inte kan få eller förlorat ett barn. Eller ska vi inte längre kunna läsa om mat-recept eller träningstips för att några kan missbruka dessa områden?"
Så vad är lösningen? Vi tänker att vi testar med följande lösning, och om det inte fungerar bra, får vi tänka om.
Lika lite som vi vill att någon ska känna sig tvingad att skriva ut vikt och längd på sin bebis, vill vi inte heller neka de föräldrar som tycker att det känns kul att dela med sig av.
Därför har vi valt att vara extra tydliga med blanketten föräldrar fyller i när de är hos Bildproffsen för fotografering.
Från och med nu ska det framgå väldigt tydligt att längd och vikt är fullkomligt frivilligt att fylla i – precis som hela bebisfotograferingen i sig är frivillig, och dessutom gratis.