[fakta nr="2"]
Sasse Sepehrazar klev direkt ut från Restaurangskolan i Nyköping till finkrogarna. Men han vill hellre vila på sina egna meriter än plocka poäng från kända restaurangnamn.
– Jag märkte direkt att jag var duktig, men det blev lite omvänt. Som kock lärde jag mig liksom fine dining och matlagning på molekylär nivå innan jag lärt mig laga en dagens lunch. Det var en omställning sen när jag ville lära mig den "andra" delen av yrket för att utvecklas som kock, säger han med ett skratt.
"Åt inte makaroner förrän dagis"
Men mat har alltid varit viktigt.
– Det är något jag haft med mig hemifrån. När min familj och dess släkt och vänner ses, då diskuterar man vad man ska äta först, innan man kommer överens om var och när man träffas.
Att växa upp med två matkulturer har också haft stor inverkan, tror Sasse.
– Mina föräldrar har ursprung i Iran, och jag växte ju upp med persisk mat, åt liksom inte makaroner förrän dagis. Och det här fick mig att tidigt börja tänka och reflektera kring mat, det har aldrig bara varit något man stoppar i munnen för att bli mätt.
Under gymnasiet träffade Sasse sin fru, Josephine. På Ät är det hon som har hand om matsal och servering medan Sasse har hand om kök och meny.
Paret kände tidigt att de ville bilda familj. Sasse var 19 när han blev pappa, Josephine 20 år.
– Folk tyckte vi var galna, men för oss var det självklart. Det var samma när vi blev ihop. Vi kände varandra sedan tidigare, och så möttes vi på en fest under gymnasiet och det sa bara klick. En dryg månad senare hade vi flyttat ihop.
[link value="https://www.sn.se/nyheter/saker-hostlovsmat-for-ensamma-barn/" text="Läs också: Sasse tipsar om säker höstlovsmat för ensamma barn"]
De hade pendlat till Stockholm en period efter gymnasiet, men nu ville de jobba i hemtrakterna.
Sasse klev då in på Ankaret i Oxelösund och började leda i köket, höjde både omsättning och vinst.
– Det var jobbigt i början, att vara så ung i den ledarpositionen. Men det blev bra.
Därifrån tog han steget till att driva restaurangen ute vid Jönåkers golfbana. Efter tre säsonger där, blev det dags för nästa steg – Bernhards kök och deli.
"Man kunde göra det komprimisslöst"
– De hade haft öppet några månader när vi klev in som delägare, och efter ett halvår blev vi listade i White Guide. Helt fantastiskt! Men samtidigt åt det tid, och att ha en krog på den nivån öppen i Nyköping alla dagar i veckan innebar sjukt mycket jobb, och också kompromisser för att hålla nivån uppe.
När så [link value="https://www.sn.se/nykoping/ny-krogare-pa-skargardsrestaurangen-svardsklova-i-sommar/" text="ägarna på Svärdsklova ringde en dag"], var Sasse genast pigg på att haka på.
– Där fanns en möjlighet att driva något nytt utan några "gamla synder". Dessutom var det en koncentrerad säsong så man kunde göra det kompromisslöst.
Och i Ät har drömmarna om en krog i Nyköping, dit han själv skulle vilja gå och äta god, okomplicerad mat, blivit verklighet.
– För oss är det viktigt att vi kan driva Ät just i vår hemstad, att det finns ställen dit folk kan gå när de ordnar med barnvakt och går ut. Och marknad föder marknad, som jag ser det. Det är sjukt kul att det blommat upp ett gäng ställen de senaste åren, jag ser Nyköpings andra restaurangägare som kollegor, inte som konkurrenter.
Ska öppna brygghus
Och inifrån Ät bubblar det av spännande planer inför framtiden. Tillsammans med sin restaurangchef Alexander Edén och förre vd:n på Nils Oscar, Jonas Kandefelt, har han ett ölprojekt på jäsning.
– Vi har börja brygga öl ihop och har startat ett nytt bryggeri, Nyköping Brewing. Det är något vi har haft väldigt roligt med. Vi ska öppna ett brygghus snart, där vi vill ha en lokal där vi kan servera öl, kanske ha lite pizza vi kan sälja vid sidan av, att det ska kännas lite som en medlemsklubb. Vi kommer dra i gång på allvar snart.