Förutom Kristina Schmidts röst är det helt knäpptyst i matsalen. Någon blundar för att helt kunna leva sig in i berättelsen. För varje sida hon läser stiger spänningen.
En man håller nämligen på att störta mot marken i Mari Jungstedts bok Det andra ansiktet.
Hur det går för honom? Ja, det hinner vi inte få reda på innan lässtunden är över och det är dags för kaffe.
‒Det här är den fjärde boken vi läser. Den förra handlade om andra världskriget och var spännande den med, men nu ville de ha en deckare. Vad tycker ni så här långt förresten, säger Kristina Schmidt och vänder sig mot gänget som samlats kring bordet.
Ett spritt mummel, "spännande", "lovande", "lite otäckt" är några spontana omdömen av bokens första kapitel.
Kristina är före detta rektor, och läsning ligger henne varmt om hjärtat.
‒Jag tänkte att det kunde vara trevligt att läsa högt, i jobbet gjorde jag det nästan varje dag. I stället för att alla ska läsa var för sig på sitt eget rum kan vi träffas och dela läsupplevelsen.
Förutom högläsningen skriver Kristina också i äldreboendet Hållets blogg. I det senaste inlägget kan man exempelvis läsa om boendets egen Nobelfest som ordnades i december.
Boende från alla avdelningar kommer på högläsningträffarna. En av dem är Åke Nilsson, som har kommit på alla träffar.
‒Jag tycker det är väldigt trevligt. Jag läser mycket själv också, är ofta på biblioteket. Men man funderar ju på hur det gick för han med fallskärmen?
‒Ja, det kan ju bara gått på ett sätt...ner kommer man alltid, usch, säger Gunnel Olsson som sitter på andra sidan bordet.
Under tiden har flöjtisten Richard Horner kommit och hunnit plocka fram noter och flöjt.
‒Han spelade vid olika tillfällen på de olika avdelningarna, men vi tyckte det var en bra idé att slå ihop med högläsningsstunden så det blir en kulturstund av det hela, säger Kristina.
Taubes Sjösalavals klingar genom rummet, och de boende sjunger med.
"Se, så många blommor som redan slagit ut på ängen, gullviva mandelblom kattfot och blå viol" – och så får Richard varma applåder.