Stigtomtaparets smarta vattentunnetrick

Med ett finurligt knep har Joachim och Anna-Greta Lorenzen lyckats bli självförsörjande – på regnvatten. "Det känns ju onödigt att vattna med dricksvatten när det råder vattenbrist i landet", säger Anna-Greta.

Tre seriekopplade tunnor, med en tom plastflaska som trycker upp stuprörets utkast när vattennivån stiger. "Det blir helt automatiskt, vi behöver inte vara rädda att det ska rinna över."

Tre seriekopplade tunnor, med en tom plastflaska som trycker upp stuprörets utkast när vattennivån stiger. "Det blir helt automatiskt, vi behöver inte vara rädda att det ska rinna över."

Foto:

Övrigt2017-08-25 06:00

Vattenbrist har rått under sommaren, och ett smart sätt att spara vatten är att samla regnvatten till trädgården. Stigtomtaborna Joachim och Anna-Greta Lorenzens smarta seriekopplade vattentunnor gör dem självförsörjande.

– Totalt får vi ihop en kubik vatten i våra tunnor, och det räcker för vår lilla tomt, säger Joachim Lorenzen och får medhåll av sin fru.

– När man vet att det är vattenbrist känns det ju inte bra att vattna i trädgården med dricksvatten, samtidigt som regnvattnet bara ska spolas iväg ner i dagvattenbrunnen, säger Anna-Greta Lorenzen.

Deras system är enkelt, men fiffigt.

– Förutom trädgårdsintresset tycker jag det är roligt med teknikpyssel, och jag lät mig inspireras av Arkimedes. Hela systemet sköter sig själv, säger Joachim.

Tre stuprännor har de från taket. På varje stuprör har de fällbara utkast, alltså en platt pip som kan vippas upp och ner, som sitter en bit upp på röret och kan riktas till en vattentunna.

– Sedan har jag kopplat ihop två tunnor till den som står under stupröret med slang. De fylls på allt eftersom, och när det är lika mycket vatten i dem så blir motståndet lika stort på både sidor, och det slutar rinna. De kan alltså inte rinna över.

Inte heller tunnan som står direkt under stupröret kan rinna över.

– Jag har skruvat fast en platsflaska i korken under utkastet. Den funkar som en boj. När vattennivån stiger, trycker den upp utkastet.

När tunnorna är fulla, kan man skruva bort flaskan.

– Så ser det lite snyggare ut.

Vid det ena stupröret har Anna-Greta lagt till en annan smart idé.

– Det är en pump som är kopplad till en solcell, som gör att man kan koppla en slang till tunna. Det blir inget jättetryck, men funkar fint att vattna blomkrukor med.

Vattenbristen

Flera torra år, särskilt vintrar, har gjort att grundvattennivåerna sjunkit. På flera håll i landet har kommuner infört bevattningsförbud. De senaste veckorna har det regnat en del, men inte tillräckligt för att fylla på depåerna. I många vattendrag och sjöar är vattennivån också ovanligt låg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om