Tequilamaestron som är Årets Nora

Hon trodde att hon skulle bli akademiker, men halkade in på restauranglivet – och det lockade mer. Sedan 2014 har hon drivit eget företag som sommelier och tequilamaestro, och nu har Katarina Hoverman utsetts till Årets Nora.

För dem som går i tankar på att starta eget, har Katarina några tips. "Ta kontakt med Nyföretagarcentrum, vi har ett underbart sådant i Nyköping. Sedan är det viktigt att nätverka, och där kan föreningar som Företagsam Nora vara ett stort stöd. Och sedan, generellt, som företagare och människa – ingenting är omöjligt. Det handlar bara om tid. Allt grundar sig i tid. Så ha tålamod."

För dem som går i tankar på att starta eget, har Katarina några tips. "Ta kontakt med Nyföretagarcentrum, vi har ett underbart sådant i Nyköping. Sedan är det viktigt att nätverka, och där kan föreningar som Företagsam Nora vara ett stort stöd. Och sedan, generellt, som företagare och människa – ingenting är omöjligt. Det handlar bara om tid. Allt grundar sig i tid. Så ha tålamod."

Foto:

Övrigt2017-11-18 06:00

Katarina är född och uppvuxen i Stockholm. Trots att hon bott i Stigtomta i elva år, är det först på senare tid hon verkligen börjat känna sig som Stigtomtabo.

– Vi ville bo närmare våra föräldrar och landande i Stigtomta. Det är den plats vi bott längst på, så vi börjar känna oss som Stigtomtabor – men det tar tid. Många som bor här har kanske bott här i generationer. Vi är lite nykomlingar fortfarande.

Efter gymnasiet flyttade Katarina till Kristianstad. Katarina skulle läsa på högskolan, hade planer på att bli socionom. Men ibland struntar livet i ens planer.

– Jag skulle bli något akademiskt, något som har med människor att göra, hade tänkt mig att få in den vårdande biten. Jag började att plugga, men hittade inte min grej. Jag läste flera olika högskolekurser, men tyckte till slut att det var onödigt att ströläsa utan att komma till skott.

Resultatet blev ett sabbatsår, och Katarina fick in foten inom restaurangbranschen. Hon beskriver det som en tacksam bransch att ta sig in i, även utan erfarenhet.

– Man lär sig yrket på plats.

Och inom restaurangyrket blev Katarina kvar.

– Det som jag trodde var jag, ett akademiskt kontorsjobb med fasta tider, var nog egentligen inte alls det. Jag har gjort det mesta, jobbat på vägkrog, catering, bemanningsföretag, kvarterskrog, representation, hotellrestaurang, White Guidekrog.

Dock har Katarina aldrig varit i köket.

Jag har alltid velat ha kontakten med gästerna. Men efter ett tag ville jag vidareutvecklas, kunna avancera inom restaurang och nästa steg blev att utbilda mig till sommelier.

Men det blev en ganska tuff period för familjen.

– Vi hade två barn då, jag jobbade hundra procent samtidigt som jag pluggade på distans och pendlade en gång i veckan från Göteborg till skolan i Stockholm. Thomas fick ta jättemycket där hemma. Men det gick. Det var på målsnöret, men det gick.

Under åren hade familjen bott på flera ställen, men nu sökte de sig till Stigtomta. Här startade Katarina Spirit by Me 2014. Som sommelier och tequilamaestro håller hon i provningar och utbildningar. Och det har gått bra, med hjälp från många och den support hon har fått via bland annat Företagsam Nora.

– Redan från början när vi flyttade hit hade jag tankar på att starta eget, och hade också kontakt med Nora. Men det dröjde till 2014 innan det var dags. Och då var Nora mycket värt för mig. Dels som nätverk, för som ny företagare måste man ju ha kontakter för att få nya uppdrag, men också som kompetensbank. Jag har fått otroligt mycket tips och hjälp, inga frågor är för dumma.

Att Katarina nu utsetts till Årets Nora ser hon som en stor ära.

– Det var verkligen en överraskning att de såg mig som värd den äran. Jag var dessutom nominerad i så gott sällskap, både Anette Blixt Eriksson på Kullbergs kontorsvaror och Elisabeth Wedenberg på Maminza är otroliga. För mig blir det här en morot också, att leva upp till och upprätthålla den här fanan.

Katarina Hoverman

Ålder: 41 år.

Familj: Maken Thomas och barnen Jonathan 18 år, Felicia 16 år, och Benjamin 10 år.

Bor: Stigtomta.

Kommer från: Stockholm.

Gör: Egen företagare med Spirit by me, som håller provningar och utbildningar. Sommelier och tequilamaestro i grunden.

Intressen: "Främst ägnar jag tid på att umgås med barnen och familjen. Ett av skälen till att starta eget var för mig att mer tid över för familjen. Annars tycker jag om att ordna middagar med vänner och att resa."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om