2005 åkte den första kullen elever på en utbytesresa till Indien. Under årens lopp har närmare 100 elever besökt Katchur i södra Indien.
‒De första åkte redan -04, men det var tillsammans med Sida. Sedan fick vi själva kontakter med ett barnhem och skola där via organisationen Share and care, och har sedan -05 åkt tillsammans med dem. Några år har man också åkt till Peru, men inte i år, säger Ingrid Carnmark, lärare i natur och geografi på Tessin.
Resan är en del av gymnasiearbetet, som eleverna gör i årskurs tre. Gymnasiearbetet är ett omfattande arbete som ska knyta ihop det man lärt sig under sina tre år på programmet, och ser alltså olika ut från elev till elev och från program till program.
‒Att åka såhär gör att de är väl förberedda, för det är på det här sättet som många universitet jobbar, säger Ingrid Carnmark.
För Åsa Skyllberg, som går samhällsprogrammet, var Indienresan en viktig anledning till att hon valde att gå samhällsprogrammet.
‒Det var lite därför jag ville gå här.
De som åkte var elever från samhällsprogrammet, men även elever från barn- och fritid och vårdprogrammet. På plats bodde de och hjälpte till på barnhemmet och i skolan, samtidigt som de var indelade i grupper och arbetade med sina gymnasiearbeten.
‒Vi ville undersöka religion. Där lever hinduer, muslimer och kristna sida vid sida, och vi ville se hur de samexisterar och hur religionen påverkar människans vardagsliv, säger Ifrah Shariff Adirahman.
Genom att intervjua människor i byn och byarna omkring, och genom att besöka tempel, kyrka och moské, fick de svar på sina frågor, och ska nu sammanställa allt i en uppsats.
‒Människor var otroligt gästvänliga, det var nog ingen som någonsin sa nej till att låta sig intervjuas, säger Love Gryth, som gjorde en undersökning om ungdomar och deras förutsättningar, vad kastsystemet innebär. Byn vi bodde i anses vara en lågkastby.
Vad är era bästa minnen från resan?
‒Det är nog en utflykt vi gjorde till ett hinduiskt tempel. Vi blev insläppta, fast de egentligen inte tillät turister, och fick göra ritualerna sida vid sida med hinduerna. Det var jättemycket folk, och man stod länge i kö för att se en guldstaty i några sekunder, säger Åsa.
‒Ja, templet var en upplevelse. Och när vi åkte till stranden, säger Ifrah.
‒Ja, och alla människor man träffade, barnen i barnhemmet, när vi lärde dem engelska, och när vi såg apor...hela resan var häftig, säger Love.