– Det var ganska krävande att söka in, man behövde ha med betyg, lärarreferenser, beskriva sig själv och sina intressen och skicka med en bild på sig själv. Det var jag lite fundersam över, för jag ser inte ut som en typisk natur- och matteälskande elev. Men 20 gymnasieelever antogs, och jag är en av dem, säger Marina Peltonen.
Hon beskriver sig själv som en trendbrytare.
– Jag är mig själv och ser ut som jag ser ut, det är kul att inte se ut som alla andra, men också kul att se att det går lika bra ändå. Sedan får jag väl plocka ut mina piercings i labbet om det krävs.
I åtta veckor i sommar ska Marina Peltonen alltså delta i Karolinska Institutets sommarforskarskola och forska på ett biomedicinskt projekt tillsammans med en handledare. Under tiden sommarforskarskolan pågår kommer hon bo i en studentlägenhet som KI står för.
– Det känns häftigt! Det är en stor chans att utvecklas. Jag vill komma in på forskning så tidigt som möjligt i livet, säger Marina.
Vad projektet blir, vet hon inte än. Det kommer att skickas ut brev om det längre fram.
– Men om jag får önska kommer det handla om cancerforskning, eller något om nervsystemet eller hjärnan.
Tidigare i år tilldelades Marina Berzeliusstipendiet. Priset har funnits sedan 1956, för att motivera unga att hålla på med kemi. Marina nominerades av sin kemilärare. Stipendiet ger pristagarna möjlighet att åka till Stockholm för en tvådagarskonferens. Väl där fick de gå på universitetsföreläsningar och delta i en mininobelmiddag – för Marina Peltonen en träning inför det riktiga Nobelpriset som siktet är inställt på.
– Det är mitt livsmål. Kanske inte att få just Nobelpriset, men gärna det, eller någon liknande utmärkelse för mitt arbete. Jag är jätteexalterad och längtar redan till sommaren, det bästa med det är att jag kan få se hur verkligenhetens forskning ser ut.