– Vi var tillbaka på återkontroll i Uppsala för några år sedan och då kände jag igen ett bekant ansikte. Det är ju det sista stället man vill känna igen någon på, men det var "Cia", berättar Madeleine Gustafsson.
Barndomsvännerna hade tappat kontakten, nu möttes de igen på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. 2008, bara ett år gammal, insjuknade Madeleine och Fredriks son Hugo och 2010 drabbades Cecilias och Gustavs son Malte av cancer. När SN hälsar på hemma hos Cecilia och Gustav i Svalsta är det fullt av pigga barn i huset.
– Hugo mår bra och är friskförklarad. Men vi kommer att fortsätta går på kontroller tills han fyller 18 år, säger Madeleine.
– Malte mår också bra. Han är inte friskförklarad men han leker med kompisar, går i skolan och går på scouterna, säger Gustav.
För snart två år sedan, när båda familjerna hade tagit igenom den mest akuta fasen i behandlingen, bestämde de sig för att göra något på egen hand. Så de började tillverka änglar och sälja som smycken till förmån för Barncancerfonden. Pengarna går till forskning och stöd till familjer som har drabbats.
– Vi har ju träffat många andra familjer där det inte har gått bra och man känner en sorg och en jättefrustration över det. Så jag kände att jag ville göra något mer, säger Cecilia.
Det satte upp målet att sälja för 100 000 kronor, men efter snart två år har de fått ändra målsättning. I dagsläget är de uppe i drygt 365 000 kronor, och hoppas kunna nå 500 000 kronor innan de rundar av.
– Jag räknade ut att vi har gjort 7 500 änglar på de här åren. Det här är något som många brinner för och vi skulle aldrig ha sålt så många om vi inte hade haft andra engagerade omkring oss som vill hjälpa till, säger Cecilia.
Genom deras egna engagemang hoppas de även kunna inspirera andra att jobba vidare i kampen mot cancer.
– Det är oerhört viktigt att det kommer in bidrag till Barncancerfonden. För forskningens skull, för att fler ska bli friska och för att man ska få bättre behandlingsmetoder, säger Cecilia.
Sedan några år tillbaka är Cecilia och Gustav även kontaktpersoner i Nyköping för Barncancerfonden Mellansveriges stödgrupp för drabbade familjer.
– När man är inne i situationen, i det akuta, är det viktigt att man får träffa någon som kanske har kommit lite längre. Det är så kaosartat i det läget och då vill man gärna höra från andra där det har gått bra, säger Gustav.