"En hyllning till forna tiders Gnestaöl"

Malin Edman Brogarth var bara 23 år när hon tog över det som skulle bli Gnesta bränneri. Efter att ha släppt en ny spritsort varje år, var det i år läge för något nytt. "Jag kände att det var dags för en comeback för Gnestaölen", säger hon.

personligt2016-04-23 16:59

För sju år sedan var Malin Edman Brogarth nyligen hemkommen från några år på resa. Efter uppväxten i Gnesta och gymnasietiden i Nyköping hade hon varit ute på äventyr i världen. Hon hade varit bartender ett år i Paris. Året på Nordirland började hon som bartender, men jobbade sedan med telefonförsäljning av fotbollsbiljetter till lag som Arsenal. Därefter följde ett år av backpackande och bartenderjobbande i Australien, där hon träffade sin brittiske man, som också var på resa.

Malins föräldrar hade ursprungligen tänkt sig att driva ett bränneri som en hobby. Men i takt med att de satte sig in regler och blanketter förstod de att det skulle vara ett heltidsjobb.

– Då frågade de oss om vi var intresserade, och här stod alla prylar som behövdes, inplastade och redo att användas. Jag kände att det skulle vara jättekul, säger Malin.

Då var hon 23 år. Ett år senare var Edmans vodka redo att släppas i butik. Produkterna säljs på systemet i Gnesta, Trosa och Malmköping och finns som beställningsvara, och säljs också på restauranger och hotell som Södertuna slott, Oaxen och Grand Hotell i Stockholm.

Som ung kvinna är hon lite ensam i branschen.

– De flesta är äldre och män, men allt fler kvinnor börjar synas. Det finns inte direkt någon utbildning i Sverige som ingång till yrket, utan man är oftast lärjunge hos någon. Däremot finns destillerings-master classes utomlands. Då blir det lite krångligt om man planerar att bilda familj. Jag fick producera så jag hade ett lager under mina graviditeter. Och så får man smaka och spotta, helt enkelt, säger hon.

Sedan starten har Gnesta bränneri släppt en ny typ av snaps eller vodka varje år, men i år kände Malin Edman Brogarth att hon var redo för en ny utmaning. När hon fick frågan från Eskilstuna ölkultur om hon ville komma och provbrygga, blev svaret ja.

– Och jag gillar ju öl, så jag kände att det skulle vara kul att testa.

Ölet ser hon som en hyllning till forna tiders Gnestapilsner.

– Det finns nog fortfarande några i trakten som jobbade på bryggeriet eller som har föräldrar som jobbat där. Bryggeriet var en av Gnesta stoltheter, och då kändes det självklart att göra en lager som en tribut till forna tiders Gnestaöl, säger hon.

I början av maj börjar ölet säljas på Systembolaget i Gnesta. Men upplagan är begränsad, cirka 1 000 liter har bryggts.

– Sedan får vi se, det beror på Gnestaborna om det blir något mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om