Har satt ihop Jönåkers hundraåriga historia

Där stationen hamnade, byggdes Jönåker upp. I dag är stationen borta, men samhället finns kvar. Kurt och Elsie Nysström har för Lunda hembygdsförenings räkning satt ihop en skrift om Jönåkers hundraåriga historia.

SERIE: HEMBYGDSFÖRENINGAR2016-09-19 07:01

Jönåker fyllde egentligen 100 år förra året, men att gå igenom allt material tog tid och det var först i juni som skriften var tryckt och färdig.

– Vi har ju fått göra ett urval också, annars hade vi kanske hållit på tills Jönåker var 200 år, säger Elsie Nyström.

Hon var tidigare ordförande i Lunda hembygdsförening, fram tills i våras. Hon och maken Kurt har båda varit engagerade sedan de flyttade hit från Arboga för elva år sedan. Båda är dock från trakterna från början.

– Jag är född i Lundaskogen och Elsie är uppväxt i Stigtomta.

Båda har ett brinnande engagemang för hembygdsrörelsen, och eftersom de varit med i hembygdsföreningen i många år hade de bra koll på var de skulle leta för att få fram informationen de behövde.

– Vi har utgått från material från tidigare utgåvor av Lundabygden, som föreningen ger ut vartannat år, kollat husförhörslängder och församlingsböcker, säger Elsie.

– Det svåra har varit att få fram berättelser bakom siffrorna, säger Kurt, som också har fotat hus och byggnader runtom i Jönåker till skriften.

I skriften kan man läsa om allt från historien bakom olika hus och byggnader i Jönåker, till hur det var att vara ung i Jönåker på 1950-talet, till hur själva samhället kom att ligga där det ligger i dag och varför det heter just Jönåker.

– Det började ju med Riksettan, det som senare blev gamla E4, och bebyggelsen började. Men sedan var det inte säkert var Jönåkers station skulle ligga. Först diskuterades det om den skulle ligga ute vid Tybble, men så hamnade stationen slutligen i Lunda by, det som i dag är Jönåker, säger Kurt.

– Det var landshövdingen som avgjorde. Men så blev det genast en ny fråga, Lunda fanns det redan en station som hette, och man kunde inte ha två som hette samma. Häradet hette Jönåker, och slutligen blev det bestämt att det skulle heta så, säger Elsie.

Järnvägsstationen, som var startpunkten för samhället Jönåker, mötte sitt slut på sjuttiotalet, då den revs. Men en byggnad som funnits i nästan alla hundra år är det som i dag är Handlar'n.

– Det roligaste i det här har varit att samla material och verkligen förkovra sig och upptäcka sådana saker, man kan liksom se bygdens utveckling i husen och affärerna. Som huset på Stationsvägen 12. Från början var det Jäders handel, senare Konsum, och nu är det Handlar'n, säger Elsie.

– Samhället har verkligen förändrats, säger Kurt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om