När föräldrar i spridningsområdet fött barn, kan de få en bild på sin lilla guldklimp publicerad på SN:s personligtsida, helt gratis. Även fotograferingen, som sker hos Bildproffsen, är gratis, och om man vill kan man själv ta en bild och maila in den.

Vid bilden står föräldrarnas namn, var de bor eller vilken ort de har koppling till, barnets namn, namn på eventuella syskon – och längd och vikt.

Varför är det så? Det undrar Karin Zetterlund. Hon jobbar på ätstörningsmottagningen i Nyköping. Hit kommer människor från Nyköping, Oxelösund, Trosa, Gnesta och Katrineholm med olika sorters ätstörningsproblematik.

Artikelbild

SN publicerar bilder för att välkomna nyfödda till världen, men vad ska egentligen bildtexterna innehålla?

– Vi har ett samhälle som är rätt upptaget kring vad vi äter, kring träning, till vad som är nyttigt och onyttigt, säger Karin Zetterlund och fortsätter:

– Vi har ett ganska konstant inflöde på nya patienter. De senaste åren har vi märkt att det ökad kroppsfixering till nyttig mat, träning och kosttillskott. Det öppnar nya gym överallt.

Bebislängd- och viktfrågan kom upp under ett möte i en samtalsgrupp.

– Varför starta livet med att tala om för världen vad man väger? Det är ju rätt konstigt egentligen. Det är ju en journaluppgift, som kan vara viktig i vården, men som egentligen är privat.

Artikelbild

Såhär brukar det se ut – men hur tycker du det ska se ut i framtiden? Maila personligt@sn.se!

För vissa föräldrar kan det vara en känslig fråga.

– Har man exempelvis ett barn som vägde mindre eller är underviktigt, kanske man får höra från omgivningen att "oj oj oj, varför var det så, är det tidigt fött?", när man egentligen inte alls har någon lust eller skyldighet att förklara för alla. Likadant om barnet väger mycket, då kan det finnas kommentarer kring det.

Frågan är då när vikt och längd började stå med vid bilderna. Varken undertecknad eller min företrädare har infört det, det är helt enkelt en vana som följt med. Kanske såg man att det stod i andra tidningar, och hakade på.

Men att det ska vara så är inte självklart. Vi vill gärna höra vad ni läsare tycker.

Känns det roligt att dela med sig och läsa om vad nyfödda väger och hur långa de är, eller är det en helt onödig uppgift som kan ses som ett symptom på ett samhälle med smal- och hälsohets?

Maila oss på personligt@sn.se och låt oss veta vad du tycker!