Pernilla Parenmalm, kyrkoherde i Torshälla församling och kontraktsprost för Rekarne kontrakt tycker att det är en glädjande utveckling att allt fler gifta par efterfrågar den tjänst kyrkan erbjuder i form av löftesförnyelse.

– Det är jätteroligt. Det är ju inte så att man gör om vigseln utan mer ett tillfälle att stanna upp lite i vardagen och ta hand om sin relation på ett sätt som också ger lite guldkant i vardagen, säger hon.

Just nu på sommaren är det för övrigt högsäsong vad gäller vigslar. 45 procent av alla som gifter sig gör det under årets tre sommarmånader. Och att välja midsommarhelgen som bröllopsdag är vanligt.

Artikelbild

– Förut var ju pingsthelgen den stora bröllopshelgen men det avtog i samband med att Annandag pingst försvann som helgdag. Det ligger ofta en hel del praktiska motiv bakom valet av vigseldag. Vid midsommar har ju de allra flesta möjlighet till tre dagars ledighet vilket gör att man vet att folk kan samlas. Sedan är det ju en fantastiskt fin tid på året också när naturen formligen exploderar, säger Pernilla Parenmalm.

Vanligt sommartid är också att boka vigseln i någon idylliskt belägen liten landsortskyrka.

– Det handlar ofta om att någon av de blivande makarna har vuxit upp där, det är lite av en hemvändargrej. Att det dessutom brukar gå att hyra in gästerna i lokaler i närheten av kyrkan bidrar också till att vissa kyrkor är väldigt populära för vigslar under sommaren.

Ytterligare en trend synlig under sommaren är att arrangera utomhusbröllop.

– Det får vi förfrågan om då och då men det kräver mer tid och logistik från vår sida. Men ser vi att det går säger vi ja.