Han växte upp i Berga utanför Kalmar. Efter realexamen, kvällsgymnasium och lumpen var det dags att välja yrke, men att han skulle hamna i bilbranschen var inte alls självklart. Det skriver Sten i sina memoarer Mitt liv med SAAB, utgiven 1989.

Han jobbade ett kort tag som grönsaksförsäljare innan han blev journalist, ett yrke han trivdes med. Han jobbade bland annat på Kalmar Läns Tidning och Norrköpings Tidningar. Som sport- och motorjournalist skrev han särskilt engagerat om övergången till högertrafik och bränsleransoneringen i samband med Suezkrisen.

1957 anställdes Sten som PR-chef vid ANA i Nyköping. Det var ett dotterbolag till Nordiska Kompaniet, som monterade och marknadsförde ett antal bilmärken. Tre år efter att Sten börjat, köptes företaget av SAAB, och SAAB-ANA föddes.

Men det var nära att Sten inte följde med. Sten hade vid den tidpunkten tröttnat på ANA, som var på nedgång, och i stället sökt sig till ett amerikanskt apoteksföretag. Kanske hade SAAB då aldrig fått sin turbomotorsatsning, sitt stora lager av tvåtaktsbilar sålt, eller något lönsamt samarbete med "De fyras klubb", där SAAB tillsammans med Alfa Romeo, Fiat och Lancia tog fram fyra nya bilar. För SAAB:s del var det den klassiska och lönsamma SAAB 9000. Men i sista stund lockades Sten med in i den nya organisationen, bland annat med löfte om en tjänstebil, och han förblev företaget trogen i resten av sin karriär. Och alla de där stora SAAB-händelserna, som skedde med Stens inblandning, kunde äga rum.

1965 blev Sten försäljningsdirektör, 1972 dess marknadschef, och 1976-1987 chef för SAAB:s personbilsproduktion. Företaget var under sin storhetstid en av Nyköpings största arbetsgivare.

Som SAAB-chef kunde Sten också bidra till kulturen och sportlivet i Nyköping genom att få företaget att stötta och sponsra olika kultur- och idrottsevenemang som stadens föreningar ville anordna. Filharmonikerna, Nyköpings BIS och Nyköpings kammarkör var några av dem vars verksamhet fick en skjuts. När staden fyllde 800 år 1987 låg Sten Wennlo bakom att SAAB gav Nyköping en nyskriven balett i födelsedagspresent. Den var skriven av stadens världsberömda koreograf Birgit Cullberg och handlade om Nyköpings gästabud.

Han tog under senare år upp pennan igen, och skrev under en period "Sommarsurr" för SN. Med hustrun Gun, som gick bort förra året, delade han ett stort golfintresse, och under en period var Sten ordförande för Södermanlands Golfförbund.

I sina memoarer siade Sten om bilismens framtid.

"Utvecklingen går med rasande fart, och endast de industrier som förstår att anpassa sig till realiteter har chans att överleva. För att de ska kunna göra det, måste våra politiker också bestämma vilket utrymme bilen i framtiden ska ha i vårt samhälle. Kommer vi att kunna behålla vår frihet att bruka bilen när vi vill?"

Sten Wennlo blev 92 år.