[fakta nr="1"]

Själv klev han in genom dörrarna på Odin den 14 april 1969, och blev kvar i företaget till pensionen. Men hur han hamnade där från början är en ganska dramatisk historia.

Thord, som är bondson, fick arbete på ungdomsfängelset i Uppsala. Direktören tyckte han var duktig, och han var omtyckt av de intagna, och Thord tänkte fortsätta på den inslagna vägen. Men en massrymning där Thord blev hotad med en kniv mot halsen satte spår och han beslöt att göra något annat. Han utbildade sig till konstruktör och det var på det viset han fick jobb på Odin. Eftersom han var lantbrukargrabb gick det väldigt lätt att komma in på företaget.

Artikelbild

– Jag tror jag hade det bästa jobbet av alla på Odin. Jag fick ta fram nya produkter, men också hålla i utbildningar och vara ute och träffa kunder, bland annat i Sydkorea och Ryssland. När barnen var små tog vi med husvagnen och gjorde semester av affärsresorna.

– Särskilt bra gick det ute på kundmöten. Om man inte har någon koll på lantbruk och står i ladugård med en mjölkbonde och helt plötsligt ska småprata om kossorna, då vet man ju inte vad man ska säga. Där hade jag en fördel mot kollegorna.

Thord trivdes oerhört bra. Han beskriver en "Odinanda", med bra arbetskamrater och en bussig chef i Anders Hedin.

– Han drev då fabriken med sin bror Gösta. Jag låg bra till hos Anders, han brukade ta med mig på kundmöten, och som den arbetsnarkoman han var brukade han sitta och jobba i bilen.

Till och med när det blev mörkt jobbade Anders, men då med pannlampa.

– Sen när han blev trött lade han ner sina papper. Det var då han började berätta. Jag tror inte någon annan har fått höra alla berättelser som jag fick.

I faktarutan här intill kan du läsa några av Thords minnen och berättelser från Odintiden.