• Christer B Jarlås, åklagare. Foto:
  • Södertälje tingsrätt. Foto:
1/

Åklagare hoppas på vägledande vargdom

Gnesta/Södertälje

På måndagen inleddes rättegången om den omtalade skjutningen av en varg i Sjundareviret 2015. Åklagare Christer B Jarlås hoppas att fallet ska reda ut oklarheter kring så kallade paragraf 28-skjutningar.

Rättegången inleddes i Södertälje tingsrätt på måndagen och beräknas pågå i tre dagar. Den åtalade mannen menar själv att han sköt vargtiken i september 2015 för att skydda sina hundar, och hänvisar till paragraf 28 i jaktförordningen.

Christer B Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmål, menar att en av anledningarna till att han väckte åtal i det här fallet var för att gällande lag inte är tillräckligt tydlig när det gäller just paragraf 28-skjutningar.

– Det som finns skrivet i lagen täcker inte in alla skjutningar, det här målet kan bli vägledande för vad som är tillåtet enligt paragraf 28. Förr var det ganska vanligt att personer dömdes till långa fängelsestraff för skjutningar, men lagen ändrades med all rätt, säger Jarlås.

Han kallar även det här målet "extraordinärt".

– Det här fallet var så extraordinärt, man får inte bilden av en man som skjuter en varg för att freda sin hund när man läser bevisningen.

Måndagsförmiddagen gick åt till åklagarens sakframställan. Efter lunch ska försvaret ge sin syn på åtalspunkterna. Den åtalade mannen nekar till brott.

En stor del av bevisningen utgörs av telefonsamtal, sms och mejl från och till den åtalade mannen. Han skickade bland annat ett meddelande till en granne kort efter skjutningen med texten "the target has been eliminated", som SN har rapporterat om tidigare.

I bevismaterialet finns även en mejlkonversation mellan mannen och en polis som han ska ha träffat på en middag. Polisen önskar lycka till med skyddsjakten som pågick innan skjutningen, och skriver: "jag är för vargjakt, ni får ingen fotboja av mig i alla fall".

Paragraf 28

Enligt paragraf 28 i jaktförordningen, som trädde i kraft i nuvarande form 2009, får en person som äger eller vårdar tamdjur skrämma eller döda varg, lodjur, björn och järv i vissa fall.

Paragrafen gäller om rovdjuret attackerar tamdjuret, eller om det finns "anledning att befara ett angrepp".

Läs mer om dessa ämnen

GnestaVarg