En man står åtalad för grovt jaktbrott efter att ha skjutit en varg i Sjundareviret mellan Gnesta och Södertälje 2015. Mannen nekar till brott. Foto:

Åklagare i vargmål hoppas på vägledande "p28"-dom

Gnesta/Södertälje

Åklagaren som åtalat en man för skjutningen av en varg i Sjundareviret 2015 hoppas att fallet ska leda till en dom som kan bli vägledande vid så kallade paragraf 28-skjutningar.

Rättegången i det omtalade målet om skjutningen av en varg i Sjundareviret på gränsen mellan Gnesta och Södertälje i september 2015 inleddes på måndagen. Den första av tre planerade rättegångsdagar handlade bland annat om förhör med den åtalade mannen, som enligt åklagaren är skyldig till grovt jaktbrott.

Mannen nekar, och menar att han sköt vargen för att skydda en av sina hundar, som han var ute och rastade när vargen dök upp ett stenkast från hans hem.

Bevisningen består till stor del av olika mejl och sms, som åklagarsidan menar bevisar att mannen hade planerat för att döda vargen en längre tid. Utfrågning kom delvis att kretsa kring det sms där mannen skrev "The target is eliminated" till en granne, som SN rapporterat om tidigare.

— Naturligtvis var det ett idiotiskt ordval och jag kan förstå att det verkar konstigt, men det är det inte. Det är snarare ett uttryck för mitt skämtsamma lynne, hävdade mannen i rätten, som även sa att han troligtvis snappat upp uttrycket från något TV-spel.

I övrigt kunde han utan större problem svara på åklagarens frågor om både händelsen i sig och den skriftliga korrespondensen med grannar och jaktlag i området, något som han beskrev som helt naturlig grannsamverkan.

Mannen fick även frågan om varför den beviljade skyddsjakten på varg vid Molstaberg som löpte ut några veckor innan skjutningen, där han medverkade som jägare, inte förlängdes. Han sa då att bara fårägarna i trakten har svaret på den frågan, men att han blev förvånad att ingen begärde en förlängning.

Christer B Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmål. Foto:

Christer B Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmål, beskriver målet som "extraordinärt".

— Det här fallet var så extraordinärt, man får inte bilden av en man som skjuter en varg för att freda sin hund när man läser bevisningen.

Han hoppas nu att en dom i målet kan bli vägledande för vad som gäller vid så kallade paragraf 28-skjutningar.

— Det som finns skrivet i lagen täcker inte in alla skjutningar, det här målet kan bli vägledande för vad som är tillåtet enligt paragraf 28, säger Christer B Jarlås.

Rättegången i Södertälje tingsrätt fortsätter med en rad vittnesförhör under tisdagen och onsdagen.

Paragraf 28

Enligt paragraf 28 i jaktförordningen, som trädde i kraft i nuvarande form 2009, får en person som äger eller vårdar tamdjur skrämma eller döda varg, lodjur, björn och järv i vissa fall.

Paragrafen gäller om rovdjuret attackerar tamdjuret, eller om det finns "anledning att befara ett angrepp", och om det inte går att på annat sätt skrämma iväg rovdjuret.

I jaktkretsar används ofta begreppet "p28".

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaBrottJaktVarg
Relaterat