Björn Törnvall var en av åhörarna som var på plats för att följa vargrättegången i Södertälje tingsrätt. Foto:

Åklagaren: Jag är inte ute efter en hel jägarkår

Gnesta/Södertälje

Åklagare Christer B Jarlås angrep under sin slutplädering i vargrättegången medierna på plats, som han menar helt har missuppfattat vad målet handlar om.

Tre vittnesförhör återstod på vargrättegångens tredje och sista dag på onsdagen. Bland annat ställde åklagare Christer B Jarlås frågor till grannar som skickat sms till den åtalade mannen efter skjutningen med meddelanden som "grattis" och "du är en hjälte".

Under sin slutplädering passade han även på att dela ut en känga till åhörare på plats i allmänhet och medierna som bevakat målet i synnerhet.

— Många verkar ha missförstått vad det här handlar om. Det har över huvud taget inte att göra med paragraf 28 i jaktförordningen. Jag kan lugna alla med att jag varken ångrar att jag väckte åtal eller är ute efter en hel jägarkår, sa åklagaren och hänvisade till de senaste dagarnas medierapportering om fallet.

Läs mer: Försvaret i vargmålet: "Rena fantasier"

En av personerna på åhörarplats var Björn Törnvall, som har skrivit boken "De jagade jägarna" tillsammans med Karl Hedin, och följt vargfrågan på nära håll de senaste femton åren.

— Jag fick höra att jag missuppfattat vad det här handlar om. Det är mycket märkligt att en åklagare kan rikta ett sådant påstående mot åhörarna, säger Björn Törnvall.

Han tror inte att den åtalade mannen kommer att dömas för grovt jaktbrott.

— Det här åtalet skulle aldrig ha tagits upp, jag kan inte se något annat än att den åtalade blir friad. Han har blivit mycket illa behandlad.

Christer B Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Foto:

Christer B Jarlås hade en något hårdare ton under sin slutplädering, jämfört med de senaste dagarnas vittnesförhör. Han menar att definitionen av jakt enligt lagen är att söka efter ett djur med syftet att döda, och att sms och mejl visar att den åtalade mannen har gjort just detta oavsett om paragraf 28 är tillämplig på själva dödandet av vargen i Sjundareviret eller inte.

Läs mer: Åklagare hoppas på vägledande vargdom

Försvaret å sin sida menar att kontakterna om vargobservationer grannar emellan var helt naturliga med tanke på sommarens attacker på bland annat Molstabergs gård.

— Vi har haft vittnen här, som åklagaren och inte jag har åberopat, som har förklarat varför man har en hund lös och varför man bär vapen. Det är inget märkvärdigt med det. Utredningen visar tydligt att han tvingades skjuta enligt paragraf 28 för att freda sin hund, sa försvarsadvokat Wodek Kleinwichs under sin slutplädering.

Parterna rök även ihop mot slutet av förhandlingarna, och rättens ordförande fick rycka in och fördela ordet. Kleinwichs hänvisade till medieuppgifter inför rättegången som inte tagits upp i tingsrätten, något som uppenbarligen retade upp Jarlås.

— Det är något smutskastningsprojekt han håller på med, sa åklagaren.

Den åtalade mannen uttalade sig själv på eget initiativ efter slutpläderingarna.

— Jag har ett 55-årigt jägarliv bakom mig och respekt har alltid varit en ledstjärna. Det sitter i ryggmärgen att inte göra fel, det är ett stort ansvar att bära vapen, sa mannen i ett känslosamt tal.

Domen kommer att meddelas den 2 mars. Åklagaren menar att straffvärdet för brottet motsvarar ett års fängelse, men att mannens ålder och den långa utredningstiden bör leda till ett kortare straff om han döms för grovt jaktbrott.

Vargskjutningen 2015

Det var på morgonen den 29 september 2015 som en vargtik i Sjundareviret sköts till döds. Enligt mannen som nu står åtalad för grovt jaktbrott var han ute och rastade två kopplade jakthundar och en yngre sällskapshund när vargen dök upp.

Bara några veckor tidigare ingick mannen i den grupp som bedrev skyddsjakt kring Molstaberg, där flera får dött efter vargattacker under sommaren. Uppdraget från länsstyrelsen var att skjuta en varg i flocken, helst en hane, men skyddsjakten löpte ut utan resultat.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaBrottVarg
Relaterat