Valet av råvaror var inte bara en fråga om smak, utan även en tävlingstaktik. – Jag valde ut råvaror som går att få tag på året runt, säger Anton Husa och syftar på att semifinalen gick nu på hösten medan finalen går på våren. Lök och rotselleri blev utgångspunkten och torsken valdes för proteinet skull och för att den är lätt att jobba med. Dessutom fungerar den bra att kombinera med andra smaker. Foto:

Antons torsk segrade i prestigefull tävling

Gnesta

Förra året blev han årets unga kock i Sverige. Nu har tidigare Stjärnhovsbon, Anton Husa, 24, slagit till igen. "Torsk med purjolöksfjäll" konkurrerade ut några av norra Europas bästa unga kockar.

Tidigare i veckan var det regionssemifinal i den prestigefulla tävlingen S.Pellegrino Young Chef 2018. Tävlingen gick i Stockholm och där ställdes Anton Husa mot kockar från de nordiska länderna och Baltikum. Tävling har högt anseende i kockvärlden och syftar till att lyfta fram unga talanger.

Det är inga speciella krav på råvaror utan kockarna ska tävla med sin signaturrätt.

– Jag har egentligen ingen sådan men vi får se om det blir den här nu när jag vunnit, säger han.

Det är "torsk med purjolöksfjäll" som får det epitetet i sådant fall. En rätt med enkla råvaror så som lök, rotselleri och torsk.

Anton Husa

Anton Husa är uppväxt i Stjärnhov, har studerat på restaurangskolan i Nyköping men är numera bosatt i Göteborg. Där jobbar han som kock på stjärnkrogen, Upper House i centrala Göteborg, som har en stjärna i Michelinguiden.

Men om inköpslistan till rätten är enkel så är tillagningsdelen desto mer avancerad.

– Jag tog alldagliga varor och gjorde något extra med det, säger han och berättar hur han stansade ut cirklar av purjolök för att kunna bygga upp det fiskfjällsliknande yttre mattan på den rimmade "torskrullen". I rätten ingå även fylld lök med rökt dillemulsion, rotsellerikräm och torkad lav. Som en svart strimma genom fisken ligger även ett skikt av purjolöksaska, som dessutom bidrog till att han kunde utnyttja de bortskurna delarna av råvaran.

Under tävlingen hade deltagarna fem timmar på sig att göra åtta tallrikar, något som Husa betraktar som väldigt gott om tid.

– Jag tänkte att nu kan man gå hur crazy som helst, säger han och tycker att han nästan överdrev upplägget, även om det visade sig att all tid behövdes i semifinalen.

Han var nervös innan tävlingen men förvånas själv över lugnet som infann sig när startskottet väl hade gått.

– Det flöt på väldigt bra. Jag reflekterade över det under tävlingen varför jag var så lugn och självsäker, säger han och tror att lugnet påverkade juryn positivt.

Efter allt övande med rätten har Anton Husa hunnit tröttna lite på smakerna.

– Men när jag stod där och smakade på alla rätter så kände jag ändå, fan vad gott det är, det här är bra, säger han.

I finalen, som går i Milano i maj, tävlar kockar från hela världen och ställer upp med samma rätt som i semifinalen.

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingStjärnhovMat