• Daniel Boyacioglu, poet och spokenwordartist (till vänster i bild) var en av drygt 25 brandmän som fanns på plats för att släcka branden. Foto:
  • Niklas Cleverling som bor ett par kilometer från brandplatsen har assisterat brandmännen på plats genom att transportera utrustning ner till sjön på sin fyrhjuling. Foto:
  • Röken från skogbranden vid Kvarnsjön syntes ända till tätorten där James Lawes befann sig. "Jag känner inte så många i Sverige men vill gärna hjälpa till att släcka elden". Foto:
1/

Brandmän och frivilliga kämpade mot branden

Gnesta

Skogsbranden vid Älglösen, mellan Kvarnsjön och Långsjön syntes på onsdagseftermiddagen ända in till Gnesta tätort. Brandröken fick många Gnestabor att reagera och agera.

På onsdagseftermiddagen när branden startade kunde flera boende i Gnesta tätort se brandrök från centrala delar av orten. Skogsbranden härjade vid sjön Kvarnsjön som ligger i närheten av Nysätter/Hedetorp. Lena Johannesson som bor i området vaknade på eftermiddagen av att hon kände brandrök.

– Jag låg och vilade med mina barn och vaknade av att jag kände brandlukt, säger hon och tittar oroligt mot himlen samtidigt som hon påpekar att hon faktiskt känt röklukt av och till i ett par dagar.

Flera frivilliga Gnestabor ryckte snabbt ut på platsen vilket välkomnades av insatsledarens på plats.

– Vi är tacksamma och välkomnar alla frivilla insatser, säger han på onsdagseftermiddagen.

Niklas Cleverling som bor ett par kilometer från brandplatsen var först med att assistera brandmännen på plats, genom att transportera utrustning ner till sjön på sin fyrhjuling.

– Det var bara att göra. Jag åkte hit direkt när grannen talade om att det brann, säger Niclas Cleverling.

Det är mycket rök och förenat med fara att vara på platsen - du tvekade aldrig av vanlig rädsla?

– Nej, det gäller att agera förnuftigt och så jobbar man ju nära brandkillarna. Det är bara självklart att göra, tycker jag.

Totalt har 13 styrkor från Södertörns brandförsvar arbetat och arbetar med branden. Släckningsarbetet har pågått från onsdagseftermiddagen, under natten mot torsdagen och kommer att pågå under torsdagen och även på fredagen.

– Branden är i nuläget inringad och helt under kontroll, säger Patrik Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsvar, på torsdagseftermiddagen.

Släckningsarbetet går enligt planerna.

– Det är ett ganska stort område som har brunnit så det tar sin lilla tid. Men arbetet fortskrider och går som det ska, säger Patrik Johansson.

Området kring Kvarnsjön som brunnit är omkring 20 hektar stort.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenGnestabrand
Relaterat