Enkät: Äldreomsorg och skola viktigaste valfrågorna

Gnesta

För väljarna i Gnesta väger de klassiska kommunfrågorna skola och äldreomsorg tyngst i höstens val, enligt en enkät som SN har gjort med 100 Gnestabor. Fler än hälften har dock fortfarande inte bestämt sig vad de ska rösta på.

Tidningen har frågat 100 Gnestabor vilken den viktigaste lokala valfrågan är inför höstens val. Skola, förskola och äldreomsorg, ekonomiskt tunga och personaltäta områden för alla kommuner, knep en delad förstaplats.

Därefter följer bland annat kollektivtrafik och trygghet, områden som egentligen inte är helt och hållet upp till kommunen att styra över. Flera personer tyckte att det behövs fler poliser och tätare turer på pendeltåget, och att kommunen borde sätta större press på berörda myndigheter i de frågorna.

Åtta personer tyckte att bostäder är den viktigaste valfrågan. Flera av de som svarade nämnde att det är viktigt att Gnesta utvecklas på "rätt" sätt, nu när det byggs så mycket. Det är tydligt att centrumplanen, som presenterades nyligen, har blivit en snackis bland Gnestaborna.

Johan Rocklind (S) visar sig ha hyfsad koll på vad väljarna tycker är viktigt, när SN ber kommunalrådet att gissa resultatet.

– Skolan brukar vara viktig för många. Frågor om buss, bil och tåg brukar också stå högt på mångas dagordning, säger han.

När folk hugger tag i honom på stan vill de oftast prata om olika byggprojekt som bostäder och cykelvägar, menar Rocklind.

– Oftast handlar det om ganska konkreta frågeställningar.

Så många får rösta

I Gnesta finns 8 587 personer som får rösta i kommunalvalet i september. 4,4 procent av dessa är förstagångsväljare (5,2 procent i riket), 5,2 procent är inte svenska medborgare (6,9 procent i riket) och 30,5 procent är 65 år eller äldre (26 procent i riket).

Siffrorna kommer från Valmyndigheten, och är baserade på folkbokföringen den 17 maj i år.

SN passade även på att fråga om Gnestaborna har bestämt sig för ett parti, eller om de fortfarande går och funderar. 58 procent svarade att de ännu inte bestämt sig.

När oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) får gissa vad resultatet av enkäten blev nämner han pendeltåget, centrumplanen och landsbygden.

– För min del har jag blivit lite förknippad med fiberutbyggnaden, något som många är rädda för. Det är flera områden som inte ens har fått något beslut om fiber än, säger Ekstrand, som redan har varit ute och pratat med en del folk inför valet.

Vilka frågor tror du att ni politiker kommer prata om framåt september?

– Många stora frågor är vi ganska överens om, som centrumplanen och sporthallen. Det vi är oense om för tillfället är valfriheten, vi har inte direkt gjort det lättare för privata alternativ inom till exempel hemtjänsten att etablera sig i Gnesta.

Fler än hälften svarade att de fortfarande är osäkra kring vilket parti man ska rösta på, vad tänker du om det?

– Jag har förstått att många känner sig lite vilsna. Förra valet visade det ju sig att de som röstade på M och S hamnade i samma båt. Det finns nog många i de lägren som inte är helt till freds med vad som skedde, säger Håkan Ekstrand.

Johan Rocklind tycker att 58 procent osäkra väljare låter högt, men han håller inte med oppositionsrådet.

– En del väljare som röstade på oss eller M senast kanske höjde på ögonbrynen när vi valde att bilda majoritet. Men de väljare jag pratat med tycker att vi har levererat det man förväntat sig, säger Rocklind.

Så gjorde vi

Vi frågade folk på gatan i Gnesta vilken valfråga som är viktigast i årets kommunalval. Resultatet är att betrakta som en journalistisk enkät, och inte som en vetenskaplig undersökning.

Alla som svarade på frågan uppgav också att de är skrivna i Gnesta kommun. Vi fick 100 svar, de som valde att inte svara eller som bor i en annan kommun redovisas inte, men uppskattningsvis 150 personer fick frågan.

80 av svaren hämtades i Gnesta tätort, och 20 i Stjärnhov. 58 kvinnor och 42 män svarade på enkätfrågan. Medelåldern på de svarande är 52,4 år.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaPolitikVal 2018WEBB_TV
Relaterat