Gamla Liljedalshememt ska bli familjecentral, är tanken. Men ärendet har blivit en riktig surdeg. Foto:

Familjecentralen ännu inte i hamn i Gnesta

Gnesta

Ännu har inget hyresavtal skrivits på för den efterlängtade familjecentralen i Gnesta, som inte kommer hinna klubbas igenom innan valet.

Frågan om en familjecentral i Gnesta, med öppen förskola, socialtjänst, mödravård och barnavård under samma tak, har varit på tapeten i många år.

I december förra året rapporterade SN att landstingsstyrelsen hade fattat beslut i frågan, och att det bara återstod kommunala beslut innan projektet kunde sjösättas. Men sedan dess har ingenting hänt.

Tanken har hela tiden varit att placera familjecentralen i gamla Liljedalshemmet, vägg i vägg med vårdcentralen i Gnesta. Från kommunens sida är man redo att skrida till verket, men landstingets fastighetsenhet har ännu inte spikat planlösningen för verksamheten.

– Sedan måste vi komma överens om en hyresnivå med fastighetsägaren, som har åtagit sig att projektera familjecentralen, säger Thomas Öjermark, fastighetsförvaltare på landstinget, som menar att projektet fortlöper enligt tidsplanen.

Han menar att planlösningen bör vara klar efter semestrarna.

Sitter fastighetsägaren i en guldsits här, med tanke på att ni bestämt er för en lokal innan ni kommit överens om hyran?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Vi är som vilken hyresgäst som helst, säger Öjermark.

Fastigheten, som även omfattar vårdcentralens nuvarande lokaler, köptes för drygt ett år sedan av bolaget Heureka Gnesta, som ägs av Anna Karinen. Hon sitter bland annat i styrelsen för Studsvik och Sparreholms slott.

Innan familjecentralen blir verklighet krävs beslut i både barn- och ungdomsnämnden, vuxen- och omsorgsnämnden och Gnestas kommunfullmäktige, något som inte kommer hinnas med innan valet i september.

Det råder dock relativ stark politisk enighet om att införandet av familjecentralen är en bra idé, så det lär inte bli någon valfråga.

– Vi har det i vårt valprogram, och vi hade nog med det redan 2010. Jag har inte hört någon som är emot en familjecentral faktiskt, säger oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C).

Enligt vuxen- och omsorgsnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) skulle man från kommunens sida kunna tänka sig att titta på en plan b-lösning när det gäller lokalerna, men landstinget har varit tydliga med att familjecentralen bör ligga vid den nuvarande vårdcentralen.

– Jag hoppas inte att det här ska gå i långbänk eftersom det har hållit på så länge redan, säger hon.

Beprövat koncept

Forskning visar att samverkan mellan kommun och landsting på familjecentraler i Norden ökar chanserna att barn i behov av stödinsatser får rätt hjälp tidigt.

Källa: familjecentraler.se

Läs mer om dessa ämnen

Gnestabarn och familj sjukvård och hälsa