Fem personer får sluta på BBI Healthcare i Gnesta efter en omorganisation. Företaget skriver i ett uttalande att det var ett svårt beslut i en kommersiellt svår period. Foto:

Fem uppsagda från läkemedelsfabrik

Gnesta

Rolf Kullgren AB, som ägs av brittiska BBI Healthcare, säger upp fem personer från produktionen i Gnesta. För knappt tre år sedan pratade företaget om investeringar och nyanställningar.

Läkemedelsföretaget Rolf Kullgren AB, som grundades i Laxne 1955, tillverkar bland annat intimhygienprodukten Lactal. 2012 köptes bolaget av brittiska BBI Healthcare, och i december 2015 rapporterade SN om ägarnas storslagna planer för framtiden.

Nya tankar och en ny packningsmaskin skulle installeras, vilket ledde till nyanställningar i Gnesta. Försäljningen har dock inte gått så bra som planerat sedan dess. I ett uttalande beskriver BBI de senaste åren som "commercially challenging".

I början av augusti gick företaget ut med intern information om en organisationsförändring. Förra veckan slutfördes MBL-förhandlingarna med IF Metall. Resultatet är att fem personer sägs upp.

– Utifrån den nya organisationen så blir det totalt sju personer kvar på produktionen, säger Claes Molin, platschef på fabriken i Gnesta och styrelseledamot i Rolf Kullgren AB.

Hur kommer det sig att personal sägs upp när ni tidigare pratade om nyanställningar?

– Jag kan inte gå in på några detaljer, säger Claes Molin.

Magnus Leijon, ombudsman på IF Metall Sörmland, säger att förhandlingarna avslutades i enighet. Två av de fem uppsagda personerna är medlemmar i facket.

– Det är en omorganisation som företaget måste göra för att överleva. Försäljningen har inte gått så bra som koncernledningen har förväntat sig, säger Magnus Leijon.

Han menar att kompetensutvecklingen av de anställda har varit eftersatt, vilket lett till att flera personer inte har rätt kompetens för de tjänster som blir kvar efter omorganisationen.

Hur tänker ni vid en sådan här MBL-förhandling, gör ni skillnad på medlemmar och ickemedlemmar?

– Nej, vi förhandlar lika för alla. Vi kollar på kompetenser och kunskaper.

Vad gör ni om en anställd anser sig ha kompetens som inte är dokumenterad av arbetsgivaren?

– Vi kollar upp det genom att prata med anställda och medlemmar, säger Magnus Leijon.

Fabrik i Gnesta

Rolf Kullgren AB, som ägs av brittiska BBI Healthcare, tillverkar läkemedel i en fabrikslokal i Gnesta. Företaget hade förra året en omsättning på drygt 41 miljoner kronor, och redovisade en förlust på 500 000 kronor.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaNäringsliv
Relaterat