• För att förhindra att skogsbränder som den i Sala inte ska spridas till större områden så kallas brandflyg in. Bilden är från ett område utanför Örebro där östra Sörmlands flygklubb hjälpte till. Foto:
  • Del av området man flyger i. Foto:
  • Foto:
1/

Flyg i luften när brandrisken är hög

GNESTA

Flera propellerplan har den senaste tiden lyft från Vängsö för att hjälpa räddningstjänsten med att bevaka Sörmlandsskogarna från luften.

Det är de senaste veckornas värme och torka som inneburit att länsstyrelsen gett Östra Sörmlands flygklubb i uppdrag att bevaka länets skogar från ovan.

Brandrisken har varit rekordhög så flygklubben är uppe i luften upp till 6 timmar om dagen för att bistå räddningstjänsten.

Pilot och spanare flyger i ett område som sträcker sig från Västerhaninge till Tystberga, Björkvik, Bergviken, Eskilstuna till Åkers styckbruk, berättar Gerhard Schubert som är ansvarig för brandflyget vid Vängsö flygfält.

– När vi upptäcker en brand rapporterar vi till SOS direkt från luften och kan hjälpa brandkåren att snabbt hitta rätt plats. Vi har gett understöd vid olika tillfällen eftersom vi ju snabbt kan se omfattning och spridningsrisk från luften, säger Gerhard Schubert.

Det är oftast en spanare och en pilot i de så kallade brandplanen, som är propellerplan av typen Piper PA 28 eller Cessna.

– Tack vare regnet som kom i måndags så tror jag inte att vi kommer att flyga under tisdagen men snart begär nog myndigheten hjälp igen. För det är knastertorrt i markerna, säger Gerhard Schubert som följer Smhi:s prognoser flitigt.

Skogsbrand

Vid en skogsbrand är det kommunen som ansvarar för släckning via sin räddningstjänst. När det sker större skogsbränder kan kommuner samarbeta inom regionen. För situationer när händelsen är alltför komplex, alltför stor eller långdragen för att inte heller regionens samlade resurser ska räcka till, har Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, förstärkningsresurser.

Källa: MSB

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenLänsstyrelsen i SörmlandFlyg