16-årige Ludvig Andreasson har fått sitt livs första jobb och hjälper till med lite av varje på demensdagvården på Frustunagården i tre veckor. Att bemöta olika typer av människor är den största lärdomen, berättar han. Foto:

Första kontakten med arbetslivet – "Det har varit jättekul"

Gnesta

Ludvig Andreasson är en av de 120 ungdomarna i Gnesta som sökte sommarjobb hos kommunen i år. Han trivs som fisken i vattnet på Skogsgläntans demensdagvård.

Drygt 5 000 kronor blir det i fickan efter tre veckors sommarjobb. Det har Ludvig Andreasson, 16 år, räknat ut. Han är inne på sin andra vecka av tre på Skogsgläntans demensdagvård, som håller till på Frustunagården i Gnesta.

– Det har varit jättekul hittills, och så har jag haft tur att få jobba med så bra människor, säger han.

Kollegorna skrattar, och konstaterar att de är mer än nöjda med sin nya medarbetare. Även om det var lite spänt första dagen.

– Det är viktigt att komma hit med ett öppet sinne och vara nyfiken, säger demenssamordnaren Viktoria Axzell.

Ludvig Andreasson har precis avslutat första året på gymnasiet i Nyköping, och tycker att promenaden till sommarjobbet är väldigt bekvämt jämfört med den långa bussresan under läsåret.

Det här är hans första jobb, och på dagarna har han fått plocka disk och hjälpa till med lite av varje, men framför allt umgåtts, pratat och spelat spel med dagvårdens besökare.

Hur kommer det sig att du sökte sommarjobb på kommunen?

– Jag ville testa något nytt och kryssade i alla rutor för vilka jobb man kunde tänka sig. Och så har väl föräldrarna tjatat lite.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag går en naturvetenskaplig linje, men tycker nog att samhällsvetenskapen är roligast. Jag har funderat lite på att bil forskare men har inte bestämt mig. Det hade nog varit roligt att jobba här också.

Vad är det viktigaste du har lärt dig så här långt?

– Det är nog bemötandet mot olika människor, säger Ludvig, som inte hade någon uppfattning om hur arbetet i äldreomsorgen ser ut innan han kom till Frustunagården.

Undersköterskan Annika Davidsson fyller i:

– Man får verkligen lära sig hur olika vi är som människor här.

Lönen då? Den är delvis intecknad redan, efter ett tröjinköp på Beyoncé och Jay Z:s koncert på Friends arena. Senare i sommar blir det även en koncert med Ed Sheeran, och en resa till Paris.

Så många fick jobb

Rekordmånga ungdomar, 120 personer, sökte kommunalt sommarjobb i år. Gnesta kommun lyckades skaka fram 95 platser.

Förra året fanns det 92 platser för sommarjobbande ungdomar i Gnesta.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta kommunGnestaÄldreomsorg
Relaterat