Fotbollens spelartyper finns även i politiken

Gnesta

Elvan ovan är givetvis komponerad med glimten i ögat, men det finns ändå relevanta paralleller att dra mellan de två världarna. Det tror åtminstone ett av Gnestas kommunalråd.

Johan Rocklind (S) har en gång i tiden spelat fotboll, men håller sig numera på läktaren.

– Jag har tänkt tanken ett par gånger, att vi skulle anordna en match mellan politikerna, säger kommunalrådet.

►Målvakt

Målvakt Gustav Edman (MP): Företrädaren skapade stor oreda i hela laget med sin tuffa förhandlingstaktik. Men sedan Edman tog plats mellan stolparna har ett lugn spridit sig i alla lagdelar. Lovande, men har ännu inte utsatts för några knepiga skott i krysset. Foto:

Hur den här fotbollselvan skulle stå sig på en riktig fotbollsplan kan vi låta vara osagt, men Rocklind tror ändå att det finns egenskaper som kan vara relevanta i både lagsport och kommunpolitik.

►Backlinje (från vänster till höger)

  • Vänsterback Sarah Kinberg (L): Rutinerad kantspringare som likt vännerna i KD var nära att bli av med sin plats i startelvan för fyra år sedan. Högerfotad, men får vikariera till vänster i brist på vassare alternativ. Har dessutom visat på bra samarbete med lagets vänsterytter, trots den ideologiska klyftan. Foto:
  • Mittback Sven Andersson (M): Kommunfullmäktiges ordförande har varit med sedan laget grundades för 26 år sedan, och bidrar givetvis med enorm rutin. Har sett de flesta djupledsbollarna minst en gång tidigare och kan agera därefter. Foto:
  • Mittback Annika Eriksson (S): Alla stabila mittbackar behöver en yngre och piggare kollega i mittlåset. Bidrar dessutom med en hel del pondus själv. Eriksson styr skolpolitiken i Gnesta och kommer ofta med nya perspektiv. Kräver likt William Gallas tröja nummer tio. Foto:
  • Högerback Håkan Ekstrand (C): Fick se sig om efter nya kumpaner när lagdynamiken förändrades rejält för fyra år sedan, men har funnit sin plats i laget på ett bra sätt. Lugn och trygg med bollen, men ett litet frågetecken för det offensiva spelet. Skulle kunna ta större ansvar i anfallen genom att överlappa på högerkanten. Foto:
1/

– Jag tror att politiken precis som ett fotbollslag behöver lite olika typer av individer. De klassiska spelartyperna återfinns i politiken, det är alltid någon där bak som vaktar, och så finns det de som springer och trixar på egen hand på en kant.

►Mittfältare (från vänster till höger)

  • Vänsterytter Lena Staaf (V): Löpvillig vänsterspringare som inte räds någon duell. När motståndaren tror att bollen ska rinna över kortlinjen fortsätter hon springa. Lagets Duracellkanin. Foto:
  • Innermittfält Johan Rocklind (S): Lagkapten och spelfördelare som vaskat fram ett väloljat partnerskap med sin mittfältskollega på kort tid. Förmåga att bygga broar mellan lagdelarna och tänka långsiktigt i speluppbyggnadsfasen. Vilar ibland lite länge på bollen, men hittar ofta kombinationer med lagkamraterna innan tacklingen kommer. Foto:
  • Innermittfält Ann-Sofie Lifvenhage (M): När mittfältskollegan sticker i djupet stannar hon kvar och täcker yta, och vice versa. Visar stor rutin i spelet trots sin, i sammanhanget, ringa ålder. Höga ambitioner till hösten (riksdagsplats i sikte?), frågan är bara vem som ska fylla det gigantiska hål som skulle uppstå om Lifvenhage försvinner under silly season.
  • Högerytter Ingalill Fredriksson (C): Får mycket boll och skär in i planen i en fri roll, vilket skapar ständiga huvudvärk för innermittfältet. Orädd, hugger på det mesta. Till åren kommen, men har bevarat klippet i steget på ett imponerande sätt. Foto:
1/

Hur tror du att det går för Sverige i VM?

– Det blir tufft. Med lite flax tar vi en seger och sen en pinne mot Mexiko, då kanske vi kan komma vidare från gruppen med fyra poäng, säger Johan Rocklind.

►Forwards

  • Anfallare Ingrid Jerneborg Glimne (M): Har dragit ett tungt lass det senaste året och sprungit på många djupledsbollar. Löste mandatperiodens kanske hetaste fråga, medborgarförslaget om ensamkommande ungdomar, och fick i princip hela laget med sig. Pragmatisk och rutinerad. Foto:
  • Anfallare Sami Smedberg (S): Lovande namn som får större förtroende i höst (trea på S-listan) när Lyngsie tar ett steg åt sidan. Har inte gjort mycket väsen av sig såhär långt, klarar han trycket som en plats i startelvan innebär? Återstår att se. Foto:
1/

Kommunfullmäktiges ordförande Sven Anderssons (M) sportintresse visar sig däremot vara obefintligt.

– Jag är faktiskt inte alls intresserad. Jag har ingen aning om hur det går för Sverige i VM, men jag hoppas att de vinner.

►Avbytare

På bänken. Göran Ehrenhorn (SD): Har fått nöta bänk de senaste åren, trots att fler och fler fans ropar efter mer speltid. Ehrenhorn gör sannolikt sitt sista mästerskap, då han aviserat att han lägger skorna på hyllan till hösten. Förflutet inom både S och dåvarande FP. Pernilla Rydberg (SD): Helt oprövat kort som hoppas kunna hitta samarbeten med lagkamraterna och få det Ehrenhorn aldrig fick: speltid. En tuff höst väntar, har hon vad som krävs för att ta plats i startelvan framöver? Michael Lyngsie (S): Tidigare nyckelspelare som varit given på mittfältet i många år. Lyngsie har dock valt att testa lyckan i andra sporter, och lämna plats i laget för nya talanger. Ställer inte upp i årets kommunalval. Anders Simme (V): Utmanar Staaf som ny vänsterytter I startelvan (etta på V-listan I år). Kan han hitta kombinationer med övriga spelare i elvan? Anna Ekström (M): Moderaternas enda riktigt starka nykomling utmanar Eriksson om en plats I startelvan. Lovande spelare som kan bli en riktig joker. Lär få speltid framöver.

Vilken politiker tror du skulle klara sig bäst på en fotbollsplan?

– Det skulle nog vara Ann-Sofie (Lifvenhage). Hon skulle klara sig på ren envishet tror jag, säger Sven Andersson.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta kommunPolitikVal 2018fotboll
Relaterat