Gustav Edman, Miljöpartiets gruppledare och toppnamn i Gnesta. Foto:

Frustration och pepp på MP-kongress

Gnesta

Miljöpartiets gruppledare Gustav Edman sammanfattar den första dagen av partiets kongress som en kombination av pepp och frustration.

Miljöpartiets medlemmar runtom i landet samlas under helgen i Västerås för att spika sitt valmanifest. Gustav Edman, partiets toppnamn i Gnesta, är på plats.

– En fråga som jag tror det kommer handla mycket om är ett medmänskligare Sverige, säger Edman.

Han har just suttit i ett utskott och diskuterat ett förslag om att införa ett nytt asylskäl, som skulle rikta sig till personer som har vistats länge i Sverige.

– Att ha en anknytning till Sverige ska kunna bli ett nytt skäl för asyl. Men det är jättesvårt att säga hur det går med det förslaget.

Miljö- och klimatfrågor är precis som tidigare centrala frågor för partiet, men även migration och integration tycks alltså stå högt på agendan i år.

Edman säger att det finns en stor frustration i partiet över hur politiken och debatten i Sverige har utvecklats de senaste åren, men frustrationen verkar inte riktas mot partiets ministrar i regeringen.

– Nej, det skulle jag inte säga. Givetvis är många besvikna över hur läget har blivit, men det finns ett ganska stort förtroende för hela partiledningen.

Under fredagen cirkulerade uppgifter om att Miljöpartiets företrädare tar flyget i allt större utsträckning.

Hur tog du dig till Västerås?

– Jag åkte med lokaltåget såklart, det tror jag att de allra flesta gör, säger Gustav Edman.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

MiljöpartietGnestaVal 2018
Relaterat