• Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Trots att det var 25-30 grader varmt blev lördagens Gnesta marknad välbesökt. Foto:
  • Hector Maquera och systern Emma sålde hattar. Foto:
  • Treåriga Granth Babariya föredrog lite slush framför att vara i solen. Foto:
1/

Full fart under festliga Gnestadagar

Gnesta

Kvicksilvret har konstant dallrat runt 30-gradersstrecket under helgens Gnestadagar. Trots detta har Gnestabor och hemvändare gått man ur huse för att åka karuseller, handla, lyssna på livemusik och smaka på allt från kryddiga korvar och langos, till sockervadd och hjortronsylt.

Under fredagen avgjordes marknadsloppet och tivolit snurrade igång. Under lördagen var det dags för nya festligheter i samband med Gnestadagarna, i form av marknad och under kvällen livemusik och öltält i ishallen. Som vanligt trängdes allt från kläder och krimskrams med godis och diverse mat i marknadsstånden. Civilförsvarsförbundet fanns också på plats och pratade om den krigsförberedande MSB-broschyren "Om krisen eller kriget kommer", som allmänheten fått.

Mats Viberg sålde korv av det rejälare slaget.

– Den har lufttorkats i flera veckor och kommer garanterat att hålla sig minst fem sex månader om man hänger upp den.

En som föll för locktoner och dofter var Gnestabon Per-Arne Borg, som efter några frånvarande år kände för att besöka marknaden igen.

– En comeback efter att inte ha varit här på runt tio år kan man väl säga. Väldigt trevligt och värmen besvärar mig inte alls, säger Per-Arne och hojtar sedan åt en vän med korvpåsen i handen att "kvällen är säkrad."

En hel del besökare ville gärna skydda huvudet mot den stekande solen. Hattförsäljningen gick bra, menade Hector Maquera och systern Emma. Hector har haft sin knalle under marknaden i Gnesta så länge han kan minnas.

– Oj oj oj, ja under minst tio år är det i alla fall.

Kompisarna Edwin Moback och Patrik Johansson hade sett fram emot helgen länge.

– Gnesta lever upp som aldrig förr under den här helgen. Vi ser fram emot den hela året! menade killarna.

Läs mer om dessa ämnen

GnestaMarknad