Susanne Nilsson, köksansvarig på Dansutskolan och kocken Ia Kjellin; Ekhagens äldreboende, tog emot diplom av civilminister Ardalan Shekarabi under en tillställning i Stockholm. Foto:

Gnesta fick diplom för ekomat

Gnesta
annons

Kocken Ia Kjellin och köksansvarig Susanne Nilsson har tagit emot diplom av civilminister Ardalan Shekarabi för att kommunen är bra på att köpa in ekovaror.

Av Gnesta kommuns alla matvaruinköp så är 35 procent ekologiska varor vilket ger en delad 41:a plats på Ekomatligan i Sverige. Gnesta är en av 60 kommuner, landsting och regioner som diplomerats för att man gjort mer än 30 procents inköp av ekovaror till det offentliga.

Ia Kjellin jobbar som kock på Ekhagens äldreboende i Gnesta. I köket lagas husmanskost och önskade maträtter så långt det är möjligt. Ia Kjellin ser positivt på att satsningen på ekomat uppmärksammas.

– Det är en bra push för oss och visar att vi är duktiga. När vi köper in kravmärkta och ekomärkta varor så är det ju med tanke på hållbarhet som vi alla tjänar på, menar Ia Kejllin som deltog i diplomeringsdagen i Stockholm.

– Och så var det inspirerande att mingla runt i montrar för att få inspiration, titta på olika nyheter och lyssna på föreläsningar.

Under dagen fick Lunds kommun ta emot ett nyinstiftat Svekomatpris ( svenskt och ekologiskt )och Gnesta kommun knep 27:e - placeringen med sina 24 procents andel svekologiska inköp.

Vellinge kommun är överlag bäst i landet i sammanhanget eftersom deras inköp landar på 80 procent ekologiska varor.

Läs mer om dessa ämnen

gnesta kommunDansutskolanÄldreboende
annons

Mest delat denna vecka