• – Är det av rädsla som man inte anmäler? säger en upprörd Marcus Josefsson, Gnestabo och jägare som fick avliva ett par svårt skadade vildsvin som blivit påkörda. Foto:
  • Några av de åtta döda vildsvinen som hittas på platsen utanför Björnlunda. Foto:
  • Jan Olevall uppmanar alla att anmäla viltolyckor för att eftersöksjägare ska kunna skickas ut till platsen. "Djuren ska inte behöva lida." Foto:
1/

Marcus fick avliva påkörda vildsvin som lämnats på vägen

GNESTA

Marcus Josefsson fick avliva två skadade vildsvinssuggor som blivit påkörda och lämnade svårt skadade på en väg utanför Björnlunda. – Jag blir så arg när man ser djuren lida så. Varför anmäler man inte olyckan? undrar han.

Gnestabon och jägaren Marcus Josefsson har aldrig tidigare sett så många skadade djur ligga på och vid vägen vid Vänga - Närlunda säteri på det sätt som skedde under måndagsförmiddagen, då han blev kontaktad av en joggare angående ett underligt vildsvin som satt på en åker.

– Jag har sett flera skadade djur i samband med en tågolycka för flera år sedan men aldrig på det här viset, säger Marcus Josefsson.

På platsen möttes han av en 80-kilos sugga som satt på åkern.

– Bakpartiet och bakbenen var krossade. Blodspåren avslöjade att suggan släpat sig från vägen ut på åkern. Av spendragen förstod jag att hon även hade kultingar men jag var tvungen att avliva den snarast för att avsluta lidandet.

På vägen låg blod och inälvor och i ett dike hittade han ytterligare en svårt skadad sugga.

– Vildsvinet var förlamat men lyfte lite på huvudet men inte mer. Jag avlivade den suggan också.

Framför suggan låg två krossade döda kultingar och på andra sidan diket hittade Marcus Josefsson även tre döda kultingar varav en helt platt.

– Det värsta är att ingen anmält olyckan. Suggorna har troligtvis blivit påkörda under natten och kanske lidit i över 12 timmar.

Alla viltolyckor ska anmälas enligt lagen.

– Varför anmäler man inte? Tror man att man själv ska bli anmäld eller? undrar Marcus.

– Jag kan bara spekulera men jag tycker det såg ut som om någon kastat ner kultingarna i diket medan andra låg mer uppradade på vägen.

Jan Olevall är länsansvarig polis som tillsammans med jägare inom nationella viltolycksrådet, NVR, ansvarar för att eftersöksorganisationen fungerar när olyckor skett.

– Det är ett förskräckligt lidande för de drabbade djuren när man inte rapporterar viltolyckor. När det gäller älgolyckor så anmäls 100 procent av olyckorna men när det gäller vissa andra djur så struntar en del i att anmäla. Vilket faktiskt är ett brott som man kan få böter för, konstaterar Olevall.

Björn Granquist, länsansvarig jägare vid NVR. instämmer och konstaterar att just denna olycka kanske inte behöver vara en smitningsolycka.

– Om man mitt i natten kör in i en flock vildsvin så är det kännbart för ett mindre fordon, men för ett större fordon kanske olyckan inte ens är märkbar, menar Björn Granquist.

– Folk har en tendens att anmäla olyckor som kräver reparationer av fordonet eftersom det är försäkringsrelaterat. Man tänker inte på djuren.

Viltolyckor

En sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn måste rapporteras till polisen via 112, även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Källa: § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaTrafikolyckaVilt
Relaterat