Skiss över de nya bostäderna i Österkärv. Foto:

Ingen repris av försäljningssuccé i Österkärv

Gnesta

Bokloks första etapp i Gnesta sålde som smör, men etapp två har gått trögare. Ett tecken på en något svalare marknad, tror projektledaren Lary Adnan.

Företaget Boklok, som ägs av Ikea och Skanska, bygger just nu 80 bostadsrätter i området Österkärv i tätortens södra utkanter. I november förra året lades 42 av lägenheterna ut till försäljning, och såldes rekordsnabbt.

När den andra etappen gick ut i maj gick det dock trögare. Hittills har 15 av 38 lägenheter sålts.

– Det är tillträde om ungefär ett år och vi har en del intressenter, så vi tror inte att det kommer bli några problem att sälja, säger Lary Adnan, Bokloks projektledare för Österkärv.

Han håller med om att skillnaden mellan de två etapperna är ett tecken på att bostadsmarknaden har svalnat av det senaste halvåret, men det handlar om en återgång till ett normalläge snarare än en rejäl dipp.

– Framförallt har vi märkt att våra lägenheter säljs närmare tillträde än tidigare, generellt i landet. Det finns en oro för att binda upp sig långt i förväg, säger Lary Adnan.

Bokloks affärsidé är att bygga lite billigare bostadsrätter, ett segment som enligt Adnan inte påverkas lika tydligt av svängningar på marknaden. Däremot måste de som flyttar in först kanske sälja sin villa, vilket påverkar hela flyttkedjan, menar han.

Tre av totalt elva huskroppar i Österkärv står på plats. Inflyttning av den första etappen är planerad till vintern.

Thomas Sjöblom, mäklare på Skandiamäklarna, tycker att bostadsmarknaden i Gnesta mår bra.

– Det pratas väldigt mycket om Stockholmsmarknaden i medierna vilket lite orättvist spiller över på Gnesta och Trosa. Jag upplever att det har varit väldigt bra efterfrågan här den senaste tiden, säger han.

– Framför allt skriker marknaden efter villatomter i Gnesta.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaBostadsmarknaden
Relaterat