• Brandmän kämpade på onsdagen med att släcka skogsbranden vid Kvarnsjön, norr om Gnesta. Foto:
  • SN:s reporter var på plats vid branden vid Kvarnsjön på onsdagseftermiddagen, innan räddningstjänsten hunnit dit. – Det kommer massor av rök från skogen som bara blir tjockare och tjockare. Dessutom blåser det väldigt mycket här just nu, säger hon. Foto:
  • På onsdagen utbröt en brand vid Kvarnsjön, norr om Gnesta. Foto:
1/

Brandflyg upptäckte flera skogsbränder utanför Gnesta

GNESTA

Klockan 13.30 på onsdagseftermiddagen observerade Sörmlands brandflyg en skogsbrand vid sjön Linnaren, strax norr om Björnlunda. Några minuter senare kom nästa larm om skogsbrand vid Kvarnsjön, norr om Gnesta. Räddningstjänst från flera stationer har arbetat med att släcka bränderna under onsdagen, torsdagen och fredagen.

När det första larmet kom till SOS gällde det en brand på ett uppskattningsvis fem gånger fem meter stort område, strax söder om sjön Linnaren, ett par kilometer norr om Björnlunda. Vid klockan 15.15 hade brandens omfattning ökat till uppskattningsvis 100 gånger 100 meter.

– Det är den senaste uppgiften jag har, men omfattningen kan ha ökat, sa Stefan Eriksson på Sörmlandskustens räddningstjänst under onsdagseftermiddagen.

Branden vid Linnaren ska ha observerats i ett skogsområde och med anledning av den extremt torra marken har räddningstjänsten skickat ut styrkor från Gnesta och Nyköping. På platsen finns även Gåsinge räddningsvärn.

– Vi har bilar från Gnesta, Nyköping och Gåsinge och Sparreholm som håller på att släcker branden just nu, sa Stefan Eriksson.

Strax efter larmet om branden norr om Björnlunda, kom ännu ett larm från brandflyget. Även den observationen gällde en mindre skogsbrand på närmare fem gånger fem meter, vid Älglösen, mellan Kvarnsjön och Långsjön, norr om Gnesta. Vid klockan 15.15 hade även omfattningen av den branden ökat.

– Den senaste uppgiften jag har fått är att den uppskattas till 30 gånger 50 meter, sa Stefan Eriksson.…

På grund av att Gåsinge räddningsvärn och räddningstjänstens styrkor från Gnesta och Nyköping arbetar med att släcka branden norr om Björnlunda, har man bett Södertörns brandförsvar om hjälp att släcka branden vid Kvarnsjön.

Vid klockan 15.30 på onsdagen var SN:s reporter Åsa Ekström på plats vid skogsbranden vid Kvarnsjön.

– Det kommer massor av rök från skogen som bara blir tjockare och tjockare. Dessutom blåser det väldigt mycket här just nu, sa hon.

Insatsledaren på plats meddelande vid 16-tiden att flera styrkor höll på att försöka lokalisera branden, för att kunna påbörja släckningsarbetet.

Skogsområdet som brinner vid Kvarnsjön, ligger även i närheten av Nysätter/Hedetorp. Lena Johannesson som bor i området vaknade på onsdagseftermiddagen av att hon kände brandrök.

– Jag låg och vilade med mina barn och vaknade av att jag kände brandlukt, berättade hon för SN:s reporter på platsen.

Sent på onsdagseftermiddagen arbetade fyra styrkor från Södertälje, Järna, Nykvarn och Lindvreten med att släcka skogsbranden vid Kvarnsjön.

– Omfattningen ligger fortfarande på 30 gånger 50 meter, sa Lars-Åke Stevelind, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län då.

På grund av den starka vinden i området finns även två helikoptrar cirkulerande i luften för att hjälpa till med släckningsarbetet och lokalisera brandens omfattning.

På onsdagen kunde flera boende i Gnesta tätort se brandrök från centrala delar av orten. Enligt Lars-Åke Stevelind har det med den starka vinden att göra.…

– Det är sydlig vind vilket innebär att brandröken kan ses från många håll. Förmodligen även ända bort till Åkers Styckebruk och Mariefred.

Insatsledaren på plats vid branden vid Kvarnsjön pratade med SN:s reporter Åsa Ekström igen vid 17-tiden.

– För tillfället är läget under kontroll. Vindarna är gynnsamma, vilket innebär att det blåser bort från bebyggelsen, vilket är bra, sa han.

Flera styrkor arbetade även med att släcka branden vid sjön Linnaren norr om Björnlunda. Vid klockan 18.00 sa Robert Karlsson vid Sörmlandskustens räddningstjänst, att branden för tillfället är under kontroll och att utrymning i området inte var aktuell.

Robert Karlsson meddelar också att räddningstjänsten fått in larm om flera bränder under onsdagen och att det korrekta antalet gällande pågående bränder är två stycken.

– Vi har och har haft helikoptrar som cirkulerar i luften för att hålla koll i området och just nu rör det sig om två bränder.

Enligt information på Sörmlandskustens räddningstjänsts hemsida under onsdagskvällen, hade de båda skogbränderna expanderat snabbt under eftermiddagen.

På onsdagskvällen meddelande Sörmlandskustens räddningstjänst att branden vid Linnaren hade en omfattning på uppskattningsvis 100 gånger 200 meter. Där finns enheter från Gnesta, Nyköping, Gåsinge och Sparreholm på plats. Vid klockan 20.30 sa Martin Wendt, räddningschef i beredskap, att branden är under kontroll.

– Branden är under kontroll, men arbetet med branden kommer att pågå under onsdagsnatten och eventuellt under torsdagen.

Branden vid Kvarnsjön hade på onsdagskvällen en omfattning på uppskattningsvis 18 hektar. Där samarbetar totalt 13 enheter som samordnats av Södertörns brandförsvar, med att släcka branden.

– Vi har och har haft enheter på plats från bland annat Södertälje, Järna, Nykvarn, Huddinge och Kungens kurva. Vi har även haft fem helikoptrar som har cirkulerat på platsen i omgångar, säger Per Tillander, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Strax efter 22-tiden meddelade Per Tillander att branden vid Kvarnsjön var under kontroll.

– Vi har ringat in branden och anser oss ha grepp om den, men den är inte släckt.

Släckningsarbetet med branden vid Kvarnsjön kommer att pågå under onsdagsnatten och under torsdagen.

– Vi kommer att gå ned i styrka under natten när det är mörkt ute. Vid gryningen, runt fyratiden när det blir ljust går vi in med full fart igen, sa Per Tillander.

För tillfället är det oklart vad som kan ha orsakat de två bränderna.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenBjörnlundaGnestaStjärnhovBlåljus brand
Relaterat