Kyrkoherde Lena Fagéus hoppas att besökare ska kunna finna vila och insikt på samma gång på lördag. Foto:

Krafttag för vårt välmående

GNESTA

På lördag kan man pröva yoga, kulning eller gruppsamtal i Frustuna kyrka. I kväll kommer även journalisten Sanna Lundell att föreläsa på Elektron om hur man som anhörig drabbas. Allt som ett led i en satsning för psykisk hälsa.

I tisdags firades Världsdagen för psykisk hälsa runt om i landets kommuner. Även i Gnesta arrangeras olika evenemang med anledning av detta. Ikväll ska exempelvis journalisten Sanna Lundell föreläsa om hur man som anhörig kan drabbas vilket är en del av Prio-satsningen, ett statligt uppdrag för psykisk hälsa.

– Sanna är ett dragplåster så vi hoppas kunna nå anhöriga på detta sätt. Senare kan även dom som vill dela med sig av sina erfarenheter med andra. Vår anhörigkonsulent kommer erbjuda anhörigträffar två måndagar framöver, menar Elin Agnsjö, kommunens Prio-samordnare.

Även Svenska kyrkan samlar sina resurser för att bidra till att förbättra den psykiska hälsan.

– Många i kris vänder ju sig till kyrkan för stöd så det passar väl utmärkt. Frustuna församling är en samarbetspartner som kan erbjuda samtalsstöd och även har gedigen kompetens, menar prio-samordnaren.

Kyrkoherde Lena Fagéus menar att kyrkan inte behöver uppfinna hjulet för att bidra utan helt enkelt samlat det man brukar göra. Under en dag kan man bland annat pröva på körsång eller att samtala i grupp.Något som kan leda till insikt, vila och välmående.

– Det handlar om att upptäcka att det händer något när vi samtalar på allvar och vågar möta varandra. Ansikte mot ansikte.

Varför det erbjuds yogan och meditation och inte enbart bön är ganska självklart, menar kyrkoherden.

– Inom kristendomen har vi länge mediterat. På lördag görs en andlig övning i ett rum med kristna symboler. Visst kan jag hålla med om att yogan är mer österländsk men den gör att vi återupptäcker att kropp och ande hör ihop.

Hälsans dag i kyrkan

Några aktiviteter under dagen klockan 10-15

10.00 Yoga på Möllerska verandan med Pablo Romero

10.00 Kulning utomhus med Karin Kolterud

11.00 Körsång i kyrkan med Klaus-Henning

12.00 Meditation med prästen Eric Dominicus

13.00 Gruppsamtal i Gryning med Lena Fagéus

Dessutom erbjuds lunch på prästgården mellan klockan 11-13.

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta kommunSvenska kyrkanPsykisk ohälsa

Mest delat denna vecka