Leif GW Persson har åsikter om polisen i Gnesta. Foto:

Krimprofessorn GW kritiserar Gnestapolisen

Gnesta

Polisen i Gnesta fick sig en rejäl skopa kritik av Leif GW Persson i tv-programmet Veckans brott på tisdagskvällen. Gruppchefen Lotta Thyni svarar med en inbjudan till poliskontoret.

I ett inslag om resursbrist inom polisen drog SVT-programmet Veckans brott paralleller mellan dagens situation och polisen på 50 och 60-talet. Bland annat visades arkivbilder från polisen i Lysekil som på den tiden fick ta en taxi när det var dags att rycka ut, eftersom de saknade bilar.

Programmets ständige bisittare Leif GW Persson påpekade att polisens materiella resurser blev mycket bättre i samband med förstatligandet 1965. Men han passade också på att dela ut en känga till polisen i Gnesta, där han bor periodvis.

— Jag brukar gå till polisen i Gnesta ibland, men det är alltid stängt. Det vore trevligt att höra hur de ser på saken, sa kriminologiprofessorn.

Lotta Thyni, gruppchef för områdespolisen i Gnesta, berättar att hon drog lite på munnen när hon hörde vad Leif GW Persson hade sagt i programmet.

— Han är naturligtvis jättevälkommen att besöka oss, han kanske ska förvissa sig om vilken dag vi har öppet. Vi har jobbat särskilt med att få upp besöken och nu får vi mellan 20 och 30 besök varje tisdag, säger Lotta Thyni.

Lotta Thyni, polisområdeschef i Gnesta: "Han är jättevälkommen att besöka oss." Foto:

Persson menade också att polisen har all anledning att satsa större resurser på Gnesta.

— Det är inte så att Gnesta är himmelriket på jorden. Det begås till och med mord med viss punktlighet, och där finns åtskilligt med busar.

De mord han tycks syfta på skedde 2014 och 2005. När SN ringer upp vill han inte svara på frågor.

— Jag är väldigt förkyld, ni får ringa en annan dag, säger han och lägger på.

Lotta Thyni håller med om att Gnesta inte är helt förskonat från kriminalitet, men menar samtidigt att polisen gör vad man kan för att förebygga brott.

— Med de resurser vi har så gör vi ett bra jobb. Sedan kan vi alltid önska att vi var fler och kunde göra mer, säger områdeschefen.

30 poliser

Leif GW Persson nämnde i programmet att om alla poliser i landet fördelades jämnt mellan kommunerna skulle 30 personer jobba i Gnesta.

Polismyndigheten hade förra året knappt 30 000 anställda, varav en tredjedel civila. En promille av dessa, vilket motsvarar Gnestas andel av landets befolkning, skulle mycket riktigt bli omkring 30 personer.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaTvpolis
Relaterat