Skolorna i Trosa och Gnesta ligger bra till vad gäller skolans likvärdighet. Men även där är det fortfarande tjejer som har bättre betyg än killarna. Foto:

Minst pengar till jämlikhetsarbete i Trosa och Gnesta

TROSA/GNESTA

Drygt 116 miljoner kronor ska gå till att öka jämlikheten i länets skolor. Trosa och Gnesta tillhör de kommuner som får ta minst del av regeringens satsning.

Nästa år får skolorna i Sörmland dela på 116 miljoner kronor – pengar som ska gå till att bryta ojämlikheten i skolan. De kommuner som har störst behov av stöd prioriteras.

– Staten tar nu ett större ansvar för skolans likvärdighet, med mer resurser till alla men allra mest till de skolor som behöver det mest. Samtidigt ställer vi krav på att kommuner och friskolor inte skär i skolan, pengarna ska nå fram till klassrummet och eleverna får mer tid med sina lärare, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

I Trosa är Socialdemokraterna och Moderaterna oense om hur fördelningssystemet mellan skolor och till elever som behöver extra stöd ska se ut, rapporterar SR Sörmland.

Socialdemokraternas Magnus Johansson hävdar dåligt politiskt ledarskap innebär att svaga elever får för lite stöd medan Moderaternas starke man Daniel Portnoff menar att i Trosa har man en modell där rektorerna och skolorna avgör var resurserna ska sätta in.

Christina Thunberg, skolchef i Gnesta kommun, skriver i ett mejl till SN att det är för tidigt att säga hur det ekonomiska tillskottet bör användas. Först i nästa vecka vet hon mer efter att ha resonerat med berörda.

Regeringens jämlikhetssatsning kommer att ge landets alla skolor en statlig förstärkning med 6 miljarder kronor årligen.

Dessa kommuner får mest pengar per elev:

Kommun/Bidrag miljoner kronor

Flen: 11, 6

Vingåker : 6,5

Katrineholm : 16,4

Eskilstuna : 43,1

Oxelösund: 4, 6

Nyköping: 17, 8

Strängnäs : 9

Gnesta: 3,4

Trosa: 3,7

Även fristående huvudmän i regionen som får ta del av satsningen.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta kommunJämlikhetSkola
Relaterat