Frejabladet består av tio utvalda elever från klass fyra och fem som besökte SN:s lokalredaktion. Reporter Henrik Norling delade med sig av sina kunskaper och bästa tips. Foto:

Morgondagens tidningsmakare besökte SN i Gnesta

GNESTA

Snart händer det: Frejaskolan får en egen skoltidning. Som uppstart besökte den taggade redaktionen SN:s lokalredaktion i Gnesta för att inhämta lite tips och råd.

Snart får makthavarna i Gnesta ytterligare en granskare i kommunen att tampas med. Nu ligger nämligen Frejabladet i uppstartsfasen och tio mycket taggade redaktionsmedlemmar grundade under torsdagen med ett besök på SN:s redaktion.

Som de tidseffektiva reportrar de är så passade de även på att intervjua SN:s lokalreportrar för en artikel i första numret.

Vad är det roligaste med ditt jobb? Vad behövs ändras på i Gnesta? Vad är det viktigaste i ditt jobb?

Många kloka och genomtänkta frågor levererades av Jolin Chen, Magnolia Isihlman Andersson och Linn Hellstadius medan Philip Green och Hanna Frieberg fotograferade.

Hur kommer det sig då att Frejaskolan ska få en egen tidning?

– Initiativet kommer från början från vår gympalärare. Eftersom jag i grunden är journalist fick jag frågan om jag ville vara med och starta upp det hela, säger Maria Östborg Cromnow.

Ett av de ämnen som redan är på gång att hamna under luppen är hur Frejaskolan jobbar med miljön. Philip Green kläckte idén och hade förberett frågor till rektorn, som SN av taktiska skäl inte vill avslöja.

– En av de grejor som görs är att vi tagit bort soptunnan så att man inte ska kunna slänga mat, berättar Emilia Elveberg.

– Det slängs alltid mest mat när det är önskevecka, för då vet alla att det kommer att vara gott och tar för mycket mat som de sedan inte orkar äta upp, säger Hanna Frieberg.

Undertecknad uppskattade mycket att få frågor om favoritförfattare och diskutera läsning och ser fram mot att få läsa första numret av Frejabladet. Framtidens journalistkår är säkrad. Det finns åtminstone tio unga huvuden på skaft.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Södermanlands NyheterFrejaskolanGnestaMediaskola och utbildning
Relaterat