• Tomten Kvarnen som ska förvandlas. Foto:
  • Konstnären Linda Karlsson som skapat modellen, jobbar just nu även intensivt i sin ateljé i Stjärnhov inför en stor utställning på ett ansett galleri i Stockholm. Foto:
  • Så här ser modellen ut som legat ute för granskning under några veckors tid på Bar 57. Foto:
1/

Mosaik i stället för potthål

STJÄRNHOV

Invånarna i Stjärnhovstrakten gillar idén att förvandla en ful parkeringsplats till något som sätter mer avtryck. Byalaget vill nu ha stöd från kommunen för att förverkliga projektet - med trasmattor på marken.

När man kommer från Flenhållet på väg 57 och kör in i Stjärnhov så är det kanske inte det mest inbjudande intryck som ges av orten - en skräpig, grusig och gropig asfalterad yta intill en verkstad. Eftersom byalaget numera har nyttjanderätt på tomten vill man förvandla platsen till något vackrare.

Flera konstnärer som bor i Stjärnhov har slagit sina kloka huvuden ihop och lanserat en modell på hur platsen kan förvandlas till något som får trafikanterna att komma ihåg orten. Kanske till och med stanna till, hoppas Linda Karlsson, en av konstnärerna.

– Tanken är att vi gjuter fast mosaik på marken. Mattor som görs av gamla porslinsdelar som har med Stjärnhov att göra. Om vi alla som bor i Stjärnhov bidrar så blir det ju så. Man kan ta en skärva av sin gamla favoritmugg som spruckit eller något liknande, säger Linda Karlsson.

Därefter kan de som vill tillsammans med KIS-gruppen (konstnärer i Stjärnhov) göra projektet till verklighet i sommar och höst.

Något som Göran Lagerstedt, som sitter med i styrelsen för Byalaget, välkomnar.

– Det ökar gemenskapen här samtidigt som vi förskönar omgivningen, säger Göran.

Tidigare har byalaget fått EU-stöd med 300 000 kronor och skapat en fin mötesplats vid stranden och bryggorna i Stjärnhov. Denna gång söker man 10 000 kronor i stöd från kommunen.

– Det är marginella kostnader för kommunen.

– Initiativen till kultur kommer oftast utifrån, inte från politikerna, och är nästan alltid baserade på ideella krafter. Så bidraget är småpotatis men kan verkligen göra skillnad, säger Göran Lagerstedt.

Kultur i kommunerna

Det är stora skillnader mellan landets kommuner vad gäller satsningar på kultur som exempelvis konstutsmyckningar när man bygger nya bostadsområden.

Det visar en enkät som Konstnärernas riksorganisation gjort.

Trosa ligger i botten och Gnesta på plats 149 bland 290 kommuner.

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta kommunStjärnhovInfrastruktur