– Vi står inte ut men slutar aldrig kämpa, säger Stina Berge, i nätverket #Vistårinteut som varit med och sammanställt en rapport som bland annat skickats till socialförsäkringsutskottet. Enligt nätverket har åtta unga tagit sina liv . Bara under februari-mars i år gjordes 50 självmordsförsök i samband med tvångsutvisningarna. Foto:

Nätverk kräver att kommunpolitiker agerar

Gnesta

– Nästan alla Gnestapolitiker har fått en uppmaning via mejl om att låta de ensamkommande barnen få stanna kvar även efter 18-årsdagen. Björnlundabon Stina Berge i nätverket #Vistårinteut menar att politikerna måste agera för att stoppa rättsosäkerheten i asylprocessen, som i flera fall lett till tragiska självmord.

Yrkes- och volontärnätverket #Vistårinteut fick under onsdagen veta att de är en av pristagarna till Katarina Taikon-priset. De tilldelas priset för sin kamp för ensamkommande barn och ungas situation.

Att dessa unga som flytt för sina liv ska utvisas tillbaka till Afghanistan ett brott mot barnkonventionen och mot allt humanistiskt och solidariskt tänkande, hävdar en av de aktiva på riksplanet, Stina Berge.

– Vi jobbar ideellt med att trycka på för att få till en förändring - för det handlar om unga som tar sina liv . Unga som utsätts för en vidrig rättsosäkerhet i asylprocessen i ett samhälle som säger sig vilja införa barnkonventionen som lag.

Stina Berge är själv god man åt en 18-årig kille från Afghanistan som tidigare var utvisningshotad.

– Han kan bli utvisad igen. Det vet man aldrig. Jag är så arg. Vad gör våra politiker åt det här? undrar Stina Berge och syftar bland annat på att socialdemokraterna i regeringsställning tagit fram ett standardsvar enligt en mall, till alla som sittstrejkar och protesterar mot utvisningarna.

– De tycks mest gömma sig bakom falska siffror för sippa göra något, eller?!

Alla förtroendevalda i kommunfullmäktige utom SD har fått en uppmaning. Varför har ni inte skickat frågan till SD?

– Jag orkar inte med deras hat. Det är tillräckligt jobbigt att bemöta dem på Twitter.

Carl Werner, Miljöpartiet, välkomnar frågor om en human migrationspolitik och en välkomnande integration. Han lovar att frågan ska diskuteras på nästa möte med MP Gnesta.

– Rent konkret vågar jag nog lova en strategi som resulterar i en motion eller fråga. Det är bra att Stina pekar på att vi faktiskt kan styra över frågan på den kommunala nivån.

Ingrid Jerneborg Glimne (M), vuxen- och omsorgsnämndens ordförande, tycker att Gnesta på ett positivt sätt dragit sitt strå till stacken i flyktingfrågan.

— Vi har tagit emot ganska många barn och ungdomar i Gnesta och vi har följt det reglemente som gäller för ensamkommande. Vi har gjort det så bra vi kan.

— Man måste skilja på barn och vuxna. Gränsen går vid 18 år och då gör vi en individuell bedömning, det är fastslaget i riksdagen och vi följer det.

Ordföranden är även kritisk till att organisationer och enskilda agerar på eget bevåg och trotsar myndighetsbeslut.

— När man hämtar personer från Migrationsverket och för de tillbaka till Gnesta eller andra kommuner hamnar de utanför regelverket. Man ska tänka på vad man utsätter de här ungdomarna för.

Carl Werner tycker man ska respektera och följa lagen samtidigt som han har viss förståelse för agerandet:

– Det skär i människors hjärtan när alla dom som engagerat sig och gjort sitt yttersta för dessa ungdomar möter så tragiska konsekvenser.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta kommunIntegrationMigrationPolitik
Relaterat

Mest delat denna vecka