Niclas Cleverling tillsammans med sin hustru.

Oanvänt hö hittar hem på nätet – och Niclas skänker bort sitt

Gnesta

Samtidigt som det råder foderbrist, finns det markägare som hjälper till genom att skänka bort hö. Niclas Cleverling är en av dem.

Nära länsgränsen vid Klämmingen och Marielund har Niclas Cleverling tre ängar som han tidigare låtit klippa. I år fick det bli annorlunda.

I ett inlägg på sociala medier gick han ut med en förfrågan om det fanns någon lantbrukare som eventuellt hade behov av hö.

– Vilket genomslag det blev! Redan i dag kommer en bonde och slår gräset och fraktar bort det i stället för att det ska ligga kvar på backen och torka, konstaterar Niclas glatt, som inte har några egna djur.

– Foderbristen är ju känd eftersom det varit så torrt men jag trodde aldrig att det skulle bli ett sådant genomslag på mitt inlägg. Hur många lantbrukare som helst har hört av sig, även långväga ifrån.

Niclas Cleverling skänker bort ungefär 16 ensilagebalar.

– Det är självklart. Däremot kan jag tycka att det borde finnas en samordning från centralt håll. Det är ju verkligen kris.

Än så länge har privata initiativ tagits som Foderhjälpen där folk via Facebook efterlyser och skänker foder och bete. I måndags startades gruppen av en privatperson och har redan drygt 7 300 medlemmar.

Dessutom finns där tips och information om hur bland annat kommuner agerat, exempelvis Varberg som upplåtit vissa grönytor till djurägare.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaDjurFacebookLantbrukSociala medierväder
Relaterat