Pride hyllar kärleken – och bjuder till folkfest

Gnesta

Efter flera års väntan har Gnesta äntligen fått sin första Pride-förening. Redan i september kan Pridetåget gå.

Under ett par år har övergångsstället vid tågstationen målats om i hbtq-rörelsens färger för att kommunen vill visa att man stöder tanken på allas lika värde oavsett sexuell läggning.

Men initiativtagaren till bildandet av Pride Gnesta nöjer sig inte med det,15-åriga Matilda Karlsson Hjorth och hennes kompisar vill ha ett pridetåg.

– Nu har vi tid för att jobba med det här, säger Matilda som är ordförande för den nybildade föreningen.

Henne mamma Ida Karlsson Hjorth är sekreterare i föreningen och Veronica Jäderlund är kassör.

Just i dagarna pågår ett intensivt arbete med att få med sig företag, sponsorer och föreläsare, kommunen är även informerad.

Dessutom har föreningen fått stöd och råd av RFSL och tidigare Pridearrangörer "för att inte behöva uppfinna hjulet två gånger redan".

– Tanken är att tåget går från Frejaskolan ner till Elektron. Där ska vi sedan bjuda på regnbågskafé, musikunderhållning och föreläsningar. Stolta föräldrar finns på plats men vi hoppas även att det blir en mötesplats för unga, berättar Ida.

Föreningen har sökt tillstånd hos polisen för att få anordna Prideparaden 22 september.

– Vi tror det är mest lämpligt att ha Pride efter valet för att inte politiken ska överskugga budskapet. Det ska bli en folkfest och ett tillfälle där vi hyllar kärleken och alla människors lika värde.

Föreningens arbete går att följa via sociala medier.

Läs mer om dessa ämnen

GnestaPride