Från onsdagens släckningsinsats vid Kvarnsjön, norr om Gnesta Foto:

Bränderna vid Linnaren och Kvarnsjön släckta

GNESTA

På torsdagseftermiddagen meddelade Sörmlandskustens räddningstjänst att branden vid Linnaren, norr om Björlunda var släckt. Arbetet med att släcka branden vid Kvarnsjön pågick under fredagen. Vid klockan 22 på fredagskvällen meddelade Sörmlandskustens räddningstjänst att även den branden var släckt.

Två skogsbränder observerades i går eftermiddag av brandflygarna på Östra Sörmlands flygklubb, som flyger på uppdrag av Länsstyrelsen.

Sörmlandskustens räddningstjänst har varit på plats strax söder om sjön Linnaren under natten från onsdag till torsdag för bevakning.

– Det är fortfarande hyfsat lugnt och vi har varit fem–sex stycken i natt som har bevakat branden och hållit begränsningslinjerna, säger Martin Wendt, räddningschef i beredskap på torsdagsmorgonen.

Vid klockan åtta på torsdagsmorgonen planerade räddningstjänsten att skicka upp ytterligare personal till Linnaren för en punktinsats.

– Nu kommer vi dit med ungefär 14 man och ett antal släckbilar. Då ska man prova att släcka allt, sedan vet jag inte hur lång tid det kommer att ta, säger Martin Wendt på torsdagsmorgonen.

Han fortsätter:

– Vi måste släcka på djupet och då slipper vi även åka tillbaka senare, för det går ner i backen.

På torsdagseftermiddagen kunde Martin Wendt vid Sörmlandskustens räddningstjänst bekräfta att branden vid sjön Linnaren var släckt.

– Den branden är avslutad, säger Martin Wendt.

Området där det har brunnit kommer att bevakas av markägaren på obestämd tid. Sörmlandskustens räddningstjänst har även lämnat kvar en del slang på platsen.

– Det är svårt att säga hur länge området kommer att behöva bevakas i nuläget men ett bra tag åtminstone, säger Martin Wendt.

Insatserna kring de båda bränderna delades upp mellan Sörmlandskustens räddningstjänst och Södertörns brandförsvar, där de senare har varit på plats vid Kvarnsjön.

Där pågick insatsen vidare.

– Vi är kvar och har ungefär 13 enheter som jobbar på under dagen, säger Patrik Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsvar, på torsdagsmorgonen.

Han meddelar att det har brunnit på ett område som är ungefär 20 hektar i omfattning. Inga byggnader har kommit till skada eller är i nuläget hotade av branden.

– På grund av de starka vindarna under onsdagen så har vi jobbat på under natten och lyckats med att ringa in branden. Den är helt under kontroll, säger Patrik Johansson.

På torsdagseftermiddagen meddelade Patrik Johansson att släckningsarbetet pågår enligt planerna.

– Det är ett ganska stort område som har brunnit så det tar sin lilla tid. Men arbetet fortskrider och går som det ska. Förmodligen blir vi kvar här hela dagen, natten och även under fredagen.

På torsdagskvällen säger Lars-Åke Stevelind vid Södertörns brandförsvar att släckningsarbetet kommer att trappas ner vid mörkrets inbrott natten mot fredag, och fortsätta på fredagsmorgonen.

– Vi kommer att ha bevakning under natten och fortsätta med eftersläckningsarbetet så fort det blir ljust igen.

Klockan 16.30 på fredagen tog Sörmlandskustens räddningstjänst över ansvaret för branden vid Kvarnsjön, från Södertörns brandförsvar.

– Vi har en brandbil och sex personer på plats just nu. Vi beräknar att vi ska kunna lämna platsen vid 22-tiden i kväll, säger Andreas Blomqvist vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Vid klockan 22 på fredagen var branden vid Kvarnsjön släckt.

– Vi lämnade platsen för ungefär en halvtimme sedan, och har lämnat över till markägaren, säger Andreas Blomqvist på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Branden vid Linnaren hade en omfattning på 100 gånger 200 meter. Branden vid Kvarnsjön är större med en omfattning på cirka 20 hektar. Bränderna är och har varit belägna långt från bebyggelse och ingen evakuering av boende har varit aktuell. Orsakerna till bränderna är oklara.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenBjörnlundaGnestaStjärnhovBlåljus
Relaterat