Halvön Trönsö, strax söder om Gnesta, har varit brandhärjad sedan i onsdags. Foto:

Nytt läge för envisa skogsbranden utanför Gnesta

Gnesta

Under fredagen fortsatte släckningsarbetet ute på halvön Trönsö, söder om Gnesta – ett arbete där räddningstjänsten återigen fick kämpa mot återantändningar. Men insatsen går i rätt riktning, meddelar räddningstjänsten.

Sedan i onsdags, när branden utbröt på Trönsö strax söder om Gnesta, har SN följt utvecklingen av räddningstjänstens släckningsarbete. Insatsen har varit besvärlig på grund av brandområdets läge, hög värme, och inte minst – den extrema torkan.

Läs mer: Skogsbrand över stort område utanför Gnesta: "Det är så otroligt torrt"

Under fredagsförmiddagen fortsatte släckningsarbetet, och återigen fick räddningstjänsten kämpa mot de extrema förhållanden som råder.

– Det fortsätter att kinka sig för oss. Vi har personal där ute nu som kör eftersläckning i några timmar. Det är kruttorrt, sa Andreas Blomquist, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst, under fredagsförmiddagen.

Räddningstjänsten: "Det är kruttorrt". Foto:

I likhet med hur läget såg ut när styrkan återvände till halvön under torsdagen, så hade flera ytor återantänts även under fredagen.

– Det brann igen, inne i mitten, och så glödde det lite ute i kanterna, säger Andreas Blomquist.

Trots detta går det ändå åt rätt håll, uppger räddningstjänsten. Vid 13.15-tiden under fredagen meddelade man att insatsen gått in i ett nytt skede. Elden har släckts och det hela har lämnats över till markägaren. Denne har dock, på egen bekostnad, bett om att få hjälp från räddningstjänsten.

– Vi kommer ha en form av efterbevakning nu där vi åker ut till platsen två gånger per dygn, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Det kommer nog fortsätta så de närmaste dygnen, säger Andreas Blomquist.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenGnestaBlåljus brand
Relaterat