Bilden är en genrebild. Foto:

Sköt ihjäl vargtik – åtalas

Gnesta

"The target is eliminated". Så ska den man som nu står åtalad för grovt jaktbrott ha skrivit i ett sms efter att en varg skjutits till döds i Sjundareviret 2015.

Det var i september 2015 som vargtiken i Sjundareviret, mellan Gnesta och Södertälje, sköts ihjäl av en man som var ute på promenad med ett gevär och sin hund. Nu står han åtalad för grovt jaktbrott. Dessutom åtalas han och ytterligare en person för brott mot kameraövervakningslagen då de enligt åklagaren utan tillstånd hade satt upp flera så kallade åtelkameror för att hålla koll på hur vargarna rör sig.

De åtalade männen nekar till brott. Hundägaren menar att vargen angrep hans hund och att han agerade i försvar när han sköt vargen, vilket är tillåtet enligt paragraf 28 i jaktförordnigen.

Bilder från förundersökningen. Foto:

Åklagare Christer B Jarlås menar tvärtom att vargen inte hade angripit hunden när den sköts. I förundersökningsprotokollet framgår det bland annat att mannen skickat ett sms med texten "the target is eliminated" efter händelsen.

I straffskalan för grovt jaktbrott ingår fängelse upp till fyra år, men åklagaren har ännu inte tagit ställning till vilket straff han ska yrka på.

— Handlar det om medveten jakt är det fängelsenivå, bedöms det som oaktsamhet är det snarare lägre straff. Ingen har dömts till mer än två års fängelse för den här typen av brott, säger Christer B Jarlås.

Han medger att utredningstiden på nästan två år är i högsta laget, men poängterar att det beror på saker som ligger utanför åklagarmyndighetens kontroll. Under polisens omorganisation var det ett tag oklart på vems bord utredningen skulle hamna.

— Det fanns ingen utredare helt enkelt. Sen skulle vi hämta information från beslagtagna datorer och telefoner, den delen är övertyngd hos polisens nationella operativa avdelning som normalt jobbar med terroristbrott och stora våldsbrott. Vi hamnade långt ner i kön med det här, säger Christer B Jarlås.

När vargen sköts för två år sedan fanns redan misstankar om att just en sådan skjutning planerades.

— Vi hade information som pekade på att det skulle inträffa en så kallad paragraf 28-skjutning i det här området, och höll på att titta på det samma dag som det här hände.

Jarlås menar dock att inget i den tidigare pågående utredningen har kunnat kopplas till skjutningen, och att det inte finns några fler misstankar än de som nu ingår i åtalet.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaJaktVarg
Relaterat