• Vänsterpartiets Lena Staaf tillsammans med partikamraten Benny Åberg utanför gallerian i torsdags. Foto:
  • Fredag innan lön står Ann-Sofie Lifvenhage och de andra moderaterna vid torget i centrum. "Vi prioriterar var vi lägger våra resurser och krafter. Börjar det regna står vi nog inte utanför Stopp." Foto:
1/

Stopp för att agitera vid Stopp - utan tillstånd

GNESTA

I år har de politiska partierna behövt anmäla intresse för att stå utanför Stopp och möta väljare. Fastighetsägaren menar att skälet är nya brandregler samt att butiksägare och kunder prioriteras. Vänsterpartiets Lena Staaf menar att det är odemokratiskt och orättvist.

– Till och med NMR får tillstånd att stå utanför butiken i Trosa. Det är vår demokratiska rättighet, säger Lena Staaf (V) upprört.

Sedan flera år tillbaks brukar hon och partikollegorna stå utanför butiker i kommunen för att möta väljare.

Hon blev därför väldigt förvånad när Stopps fastighetsägare meddelade att i år gäller det att anmäla sig till ett schema, där "först till kvarn" gällde. Skälet som angavs var brandregler och något om att inte blockera ingången, hävdar Lena Staaf.

– Vilket resulterade i att vi fick en torsdag innan lön och en söndag, medan moderaterna har fått lönefredag och lördag. Det är odemokratiskt och en orättvis fördelning, anser Lena Staaf.

NMR har även stått utanför Coop i Gnesta, på kommunal mark och delat ut flyers, påpekar Johan Dengg som menar att han som privat markägare ändå har rätt att avgöra vilka som får stå och dela ut politiskt material.

– Jag vill avgöra vad och när och få det mer strukturerat. Alla riksdagspartier välkomnar jag av rent demokratiska skäl. Där går min gräns, så NMR är inte välkomna.

Han har liten förståelse för Lena Staafs reaktion eftersom det var deras eget ansvar att hålla sig framme, MP var snabbast och V sist på bollen.

Om de anser att det är en orättvis fördelning så kan de väl komma överens med de andra partierna, hävdar Dengg.

– Jag har varken tid eller får betalt för att administrera schemafördelning. Men jag vill inte lämna det vind för våg, för annars står fyra partier här varje helg vid ingången och tävlar om uppmärksamhet. Alla kunder kanske inte uppskattar att få en flyer i ansiktet eller på vindrutan även om det är val.

Dagen innan löning står ett gäng moderater på torget i centrum i stället för utanför Stopp. Kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage, blir lite irriterad över Vänsterpartiets agerande.

– Vad är problemet? Alla vi gruppledare fick i god tid ett meddelande om detta. I onsdags hörde vi av oss. Några av dagarna fick vi medan andra föreslagna dagar, exempelvis några timmar dagen innan valdagen, var upptagen, säger Lifvenhage .

– Det går alltid att hitta en lösning, man kan ju stå utanför en annan butik. Och varför inte höra av sig till mejlgruppen och kommunicera med oss andra så kanske man kan lösa det innan man går ut och kritiserar?

– Man måste väl vara lite på tårna när det är val. Valskyltningen drog i gång på fredagen, gissa vilka som var sist ut?

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaVänsterpartietGnestaVal 2018
Relaterat