Stor del av Gnestas skulder i bolag

Gnesta
annons

För en dryg vecka sedan skrev SN om att Trosa hör till landets mest skuldsatta kommuner. Medan Trosa ligger på plats 13, hamnar Gnesta på plats 34 på listan. Efter det hörde läsare av sig om att Gnesta har en stor del av sina skulder i bolag.

Listan över skuldsatta kommuner är hämtad från SCB:s räkenskapssammandrag över kommunkoncerner 2016. Gnesta kommun äger bolag som Gnesta Förvaltnings AB och Gnestahem som förvaltar lägenheter och kommersiella lokaler.

Enligt Göran Benedicks, tidigare Gnestapolitiker (L), uppgår kommunens totalt planerade skuld för 2017 till runt 1,1 miljarder kronor. Han påstår att skulderna har ökat med cirka 200 miljoner på bara tre år – en illavarslande utveckling, tycker han.

– Ökningen är frapperande. Skulle räntan gå upp några procent blir det en stor utgift för förvaltningsbolagen. Dessutom ligger kommunen i borgen för flera bolag, säger Benedicks.

Patrik Nissen, tillförordnad kommunchef, kan inte bekräfta siffran för 2017. Men 2016 uppgick kommunens totala skulder till 832 miljoner, varav hela 85 procent låg i bolagen.

– Allt som har med fastighetsförvaltning, underhåll och fastighetsskötsel att göra blir mer effektivt när man lägger ut det på bolag, säger Patrik Nissen.

Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, är det vanligt att kommuner antingen lånar ut pengar till bolagen eller går i borgen för dem eftersom kommunerna har bättre villkor och lägre räntor. Ungefär hälften av alla kommuners investeringar görs i bolag.

Patrik Nissen ser ingen nackdel med att så mycket som 85 procent av Gnestas skulder ligger i bolagen.

– Kommunen växer och det görs mycket investeringar. Vi har till exempel byggt om badhuset och vid årsskiftet 2017-2018 kommer äldreboendet vara klart. Rent finansiellt gör det ingen skillnad om det är bolag eller kommunen som sköter förvaltningen.

Innehållet i artikeln har ändrats efter att den publicerades första gången.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta kommunGnestaEkonomi
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka