• Janne Wennerholm har varit medlem i golfklubben i Gryt sedan starten och gläds över satsningarna på sistone. Foto:
  • Janne Wennerholm har varit medlem i golfklubben i Gryt sedan starten och gläds över satsningarna på sistone. Foto:
  • Foto:
  • Medlemmarna Gunilla Färm, Eva Valentin och Beata Kärrberg är engagerade i klubben. Några år sköttes receptionen och kaféet av ideella krafter, berättar de. Foto:
  • Järnasonen och klubbens "pro" Niclas Roots ser jobbet, med bostad, i Gryt som att komma hem en smula. Foto:
  • Den tidigare ägaren Lars von Stockenströms bostad, med öppen planlösning, lämpade sig väl för omdaning till klubbhus. Foto:
  • Vid infarten, nedanför Gryts kyrka, anläggs en övningsgreen för puttar och närspel. Foto:
1/

Storsatsning ger nystart för golfklubb

Stjärnhov
annons

Flera års motlut är över för golfarna i Gryt. Klubben bjuds på nytt hus och träningsbanor av en medlem – som köpt ett helt gods för att säkra de 18 hålen.

På idylliska Grytsbergs säteri strax norr om 57:an, med anor från 1400-talet, pågår sedan ett knappt år massiva arbeten med både mark, sjökant och byggnader. Ägorna köptes i augusti 2016 av finansmannen Christer Brandberg, men inte i första hand för deras egen skull, utan i syfte att stödja golfen.

– Den ursprungliga tanken var att bara köpa marken med nio av golfhålen, men Christer erbjöd mer betalt för dem än de andra spekulanterna för hela gården, berättar Karin Brandberg, som tillsammans med sin make nu utvecklar godset.

Den tidigare ägaren Lars von Stockenströms bostad har blivit ett exklusivt litet klubbhus som togs i bruk lagom till årets golfsäsong. En granngård har köpts in och dess betesmark förvandlats till en driving range. Och strax nedanför Gryts kyrka anläggs en övningsgreen för puttar och närspel.

– Det är naturligtvis guld värt, säger Grytsberg golfs ordförande Didrik von Seth om satsningen från medlemmen och vännen Brandberg.

Klubben har haft problem och dess framtid svävat i luften. Basen var Solbackas gamla internat, men dess hotell- och besöksverksamhet havererade 2008. Klubbhuset flyttade till Gryts säteri men fick efter ägarens död 2015 lämna igen och samsades ett tag om utrymmet med flyktingförläggningen på Solbacka.

Nu har de svåra åren brutits. Förutom de nya anläggningarna har banan förbättrats och rankas nu strax över genomsnittet i Sverige, enligt Didrik von Seth, som också berättar att medlemsantalet stigit från omkring 380 som lägst mot närmare 500.

– Förut kunde man bara gå ut, nu måste man boka först, säger medlemmen Beata Kärrberg, som hjälper till med kaféet.

– Banan har aldrig haft något vidare bra rykte tidigare, men nu är det otroligt stor skillnad, både med banorna och det fantastiska klubbhuset, säger Niclas Roots, tränare och kanslist från Järna som fått tjänstebostad på säteriet.

– Det är en rolig satsning här, och spännande att få vara med och utforma den inte minst golfmässigt. Klubben har inte haft någon egen tränare på länge.

Ett fullt årsmedlemskap i Grytsberg golf kostar cirka 4 500 kronor, ett gästspel omkring 300-400 kronor.

Tredje flytten gillt för golf i Gryt

Klubben startades på 1990-talet vid Solbacka, där 9 hål ligger.

På 2010-talet flyttade sätet till Grytsberg och sedan tillbaka.

2017 återvände klubben till Grytsberg, på vars marker de övriga 9 hålen ligger.

Läs mer om dessa ämnen

StjärnhovByggnationGolf
annons

Mest delat denna vecka