Låtarna är anpassade till en bred publik och varierar från The Cure till Bob Dylan, Pugh Rogefeldt, Ulf Lundell. Foto:

The Penguinz fick drömsommarjobbet

GNESTA

Medlemmarna i bandet The Penguinz fick drömsommarjobbet: starta ett band och spela på olika platser i Gnesta.

Det är blåsigt men soligt på Klämmingsbergsbadet när The Penguinz drar i gång. Folk i badkläder sitter och lyssnar på handdukar eller filtar med en glass i handen. Repertoaren varierar mellan proggig rock och Öppna landskap.

– Det är ett jättebra sommarjobb, säger 16-åriga Aurora Apelsten, sångerska och basist. Men det har varit intensivt att spela så mycket på så kort tid.

The Penguinz jobbar precis som andra feriearbetare i kommunen cirka 30 timmar i veckan. Under tre veckor har de repat tillsammans och spelat bland annat på biblioteket, Björnlunda hembygdsgård, Frustunagården, Ekhagens äldreboende och fritidsgården Chill.

Sångerskan Aurora Apelsten spelar i ett band i vanliga fall också. Men att ha det som sommarjobb blir mer intensivt, tycker hon. Foto:

Initiativet till kultursommarjobb kommer från Gnesta kulturskola. Alla ungdomar födda 00 och 01 som kunde sjunga, dansa eller spela något instrument fick söka genom att gå på audition. De fyra ungdomarna som fick jobbet startade The Penguinz.

Förutom repningar och spelningar har de fått lära sig allt runtomkring: hur man kopplar ljud och kablar, att packa in och ut material och instrument ur turnébussen och hur ljudet fungerar i utomhusmiljö.

Kristoffer Wilson, Alvin Anderling, Aurora Apelsten och Julia Grewdahl i The Penguinz. Foto:

– De är jätteduktiga, säger Carina Nilsson, kultursamordnare i Gnesta kommun. Man märker stor skillnad mellan första spelningen och tio spelningar senare.

Carina Nilsson tror att kultursommarjobben kommer att finnas nästa sommar också.

– Det finns många yngre elever som varit på spelningarna och blir jättepeppade, säger hon.

Feriearbetare 2017

Sommaren 2017 finns 91 feriearbetare i Gnesta.

De jobbar bland annat inom äldreomsorg, förskola, fritidshem, parkarbete, bibliotek, medborgarkontor, marknadsföring, bad och gym.

Timlön: 65 kronor + semesterersättning

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaKulturskolanKulturMusikUngdomarbadplatsjobb och pengar sommar
Relaterat