Laxnesonen Johan Johansson är den förste med Downs syndrom som släppt en diktsamling i Sverige. Hans dikter kommer att läsas i biblioteket den 21/3. Foto:

Sökes: Udda strumpor till världsrekordsatsning: "Är en jätteviktig dag"

Gnesta

På torsdag den 21 /3 är det världsdagen för Downs syndrom och enligt tradition den dag då alla som hyllar olikheter går i udda strumpor. På biblioteket firas det dagen lång med bland annat strumppyssel och poesiuppläsning, eventuellt av Gnestas egen poet Johan Johansson.

Strömmentorget kommer inte att vara sig likt under torsdagen. Då förvandlas det nämligen till Strumptorget.

– Vi kommer att tillverka väldens längsta strumpeband i biblioteket under dagen, som kommer att hängas upp där. Till det behöver vi många udda sockor, så alla som har får gärna lämna in dem i foajén på Elektron på måndagen mellan klockan 15 och 17, säger Carina Nilsson, kultursamordnare i Gnesta kommun.

Strumporna får gärna vara trasiga men tvättade, tillägger hon. Det är Carina Nilsson som är spindeln i nätet för arrangemanget. Men idén kommer från en mamma till egna barn med Downs syndrom.

– Martina Ladendorf är aktiv i svenska Downföreningen ringde mig och undrade om det inte skulle vara kul om Gnesta gjorde något för att rocka sockorna. Det är klart vi gör, svarade jag. Sedan fick hon med sig två andra mammor som alla hade idéer, berättar Carina Nilsson.

Från början var planerna högtflygande, men eftersom det är första gången Gnesta firar dagen så har programmet kokats ner till att ske på biblioteket.

– Det här är en jätteviktig dag. Inte bara för att uppmärksamma Downs syndrom, det finns ju människor med andra funktionsvariationer, säger Carina Nilsson.

Det är alltså i biblioteket som allting händer. Under dagen är det strumppyssel och tipspromenad och så tillverkas som sagt förhoppningsvis världens längsta strumpeband.

Under eftermiddagen är det vernissage för en fotoutställning av den flerfaldige svenska mästaren i porträttfotografering Ulrich Schulte. Utställningen av hans porträtt av personer med Downs syndrom pågår under en vecka på Gnesta bibliotek.

Klockan 18 är det högläsning av Johan Johanssons dikter, om andan faller på kan det bli av poeten själv. Strax därefter är det föreläsning av Lotta Kankanpää och Tina Björkas om språkinlärning.

– Jag hoppas verkligen att det här blir ett återkommande evenemang. Jag tycker att det är som med Pridedagen, viktigt att uppmärksamma på alla orter, så det inte bara blir ett storstockholmsfenomen, säger Carina Nilsson

Rocka Sockorna i Gnesta är ett samarrangemang mellan Gnesta kommun, Gnesta bibliotek, Svenska Downföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan.

Varför rockas sockor just den 21/3?

Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”.

Läs mer om dessa ämnen

GnestaLaxne