Bild från polisens förundersökning. Foto:

Vargdom står fast – "En stor lättnad"

Gnesta/Södertälje

Åklagaren har valt att inte överklaga domen som friade mannen som sköt en varg i Sjundareviret 2015.

Domen i det omtalade vargmålet kom för tre veckor sedan, och åklagaren har nu meddelat att han inte kommer att överklaga saken till hovrätten.

— Jag fick ett mejl från åklagaren i går, där han berättade att han har beslutat att inte gå vidare. Det känns väldigt skönt, nu kan den arme jägaren lägga det här bakom sig, säger advokaten Wodek Kleinwichs, som försvarade den åtalade 75-åringen i rätten.

Hur reagerade din klient när han fick beskedet?

— Jag hade visserligen sagt att jag inte trodde att åklagaren skulle överklaga, men det var ändå en stor lättnad när han fick höra detta.

Till tidningen ATL säger åklagaren Christer B Jarlås att undersökningen på plats hade kunnat vara mer omfattande efter att vargen sköts.

— Det är ju långtifrån säkert att det gett ett annat resultat, men nu finns vissa luckor som inte kan fyllas i efteråt. Men det kan inte kritiseras, för alla kunde ju bara utgå från hur läget var då. Däremot kan man ta lärdom för framtiden, säger Jarlås till ATL.

Det var i september 2015, tre veckor efter att skyddsjakten på varg kring Molstaberg avslutats, som 75-åringen sköt en vargtik ett stenkast från sitt hem i Sjundareviret, på gränsen mellan Gnesta och Södertälje.

Försvaret menade att mannen sköt för att skydda sina hundar, en så kallad paragraf 28-skjutning. Åklagarsidan menade att han bedrivit aktiv jakt på vargen, vilket skulle innebära grovt jaktbrott, men kunde alltså inte bevisa detta enligt tingsrätten.

Att det gick nästan två år från brottsmisstanke till åtal berodde enligt åklagaren på polisens omorganisation och långa köer för att få ut information från beslagtagna telefoner och datorer.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaBrottJaktVarg
Relaterat