• Ingalill Fredriksson (C) bor på en gård strax utanför Gnesta där hon driver både lantbruk och ett företag som säljer markiser och persienner. "Det har hänt att jag har tagit traktorn ner till kommunhuset, iförd kjol och högklackat." Foto:
  • Ingalill Fredriksson, centerpartistisk politiker i Gnesta. Foto:
1/

Veteranen som vägrar trappa ner: "Alla borde känna en politiker"

Gnesta

Valrörelsen är redan i gång, åtminstone om man frågar politikerna. Ingalill Fredriksson ser fram emot de kommande månaderna, och har redan bakat flera hundra gröna centerkakor.

Centerpartisten Ingalill Fredriksson är en av de politiker som syns och hörs mest i kommunpolitiken i Gnesta, och deltar ofta i debatter oavsett ämne. Men på C:s lista inför höstens val finns hennes namn först på en sjätteplats. 75-åringen tänker dock inte trappa ner frivilligt.

– Jag hoppas kunna kryssa mig upp!

Listans utformning handlar om att partiet vill släppa fram yngre förmågor, vilket är fullt rimligt och något man får acceptera, förklarar Fredriksson. Men hon brinner fortfarande för politiken.

– Det måste ju vara så. Det handlar så mycket om samhällsutvecklingen, och nu är det extra spännande med omgörningen av centrum och allt. Det är lite irriterande bara att allt tar sådan tid innan det blir verklighet.

Valrörelsen har redan börjat, slår Fredriksson fast och bjuder på en grönfärgad dröm.

– Jag har bakat 250 stycken redan.

När de grönfärgade C-kakorna dukas fram, då vet man att valrörelsen är i gång på allvar, menar Ingalill Fredriksson. Foto:

Hon har märkt en skillnad i det politiska fotarbetet i år, det går inte längre att bara ställa sig utanför mataffären och snacka med folk. Tillstånd måste sökas av polisen på grund av hotbilden och debattklimatet på nätet har blivit tuffare, berättar hon.

Ingalill Fredriksson är en av få som varit med i den lokala politiken sedan Gnesta lämnade Nyköping och blev en egen kommun för 26 år sedan. Bland besluten hon minns finns allt från kommunens första översiktsplan på 90-talet och renoveringen av Frejaskolan till bostadsprojekt som Bryggeriholmen och Frönäs.

Fram till valet 2010 satt Centerpartiet i olika majoritetskonstellationer och var med och styrde Gnesta. Men sedan dess har man suttit i opposition, de senaste åren dessutom på andra sidan bordet från tidigare allianskollegorna i Moderaterna. Ett speciellt läge, inte minst eftersom Ingalill Fredriksson fortfarande umgås privat med vissa moderater.

Gillar rödbetor

Namn: Ingalill Fredriksson

Ålder: 75 år

Bor: På Hallebro gård strax utanför Gnesta

Gör: Fritidspolitiker (C) i kommun och landsting, och småföretagare

Äter helst: Närodlad mat, "Rödbetor är gott till allt, jag har vita, gula, randiga och röda."

På fritiden: Odlar sin trädgård

Vad som händer efter valet återstår att se, men klart är att det inte blir någon gemensam valstuga med allianspartierna den här sommaren, av förklarliga skäl.

– Vi har köpt en husvagn som vi ska ha på torget, för att även kunna åka runt i kommunen.

Just närheten till väljarna är en av Fredrikssons hjärtefrågor. Hon var med vid förändringen med öppna nämndmöten, och frågan var också central när kommundelningen blev verklighet.

– Jag tycker att alla som bor i kommunen ska känna en politiker. Visst kan det ta lång tid att handla mat ibland när man börjar prata med någon väljare. Jag vet flera politiker som inte vågade gå på knytkalas och danser förr, men jag tycker att har man tagit ett beslut måste man också kunna stå för det.

Livet som fritidspolitiker innebär många timmars läsning av kommunala handlingar. Hemma hos Ingalill Fredriksson får köksbordet agera hemmakontor. Foto:

Det har gått bra för Centerpartiet i opinionsmätningarna på riksplanet sedan förra valet, även om partiet inte längre utmanar Moderaterna som största alliansparti. Framgångarna märks även på lokal nivå. Det är lätt att locka nya namn till listan, och internt tror man på ytterligare något mandat i kommunfullmäktige.

– Det känns bra just nu, vi vädrar naturligtvis morgonluft.

Vad tror du händer i Gnesta om Moderaterna hamnar i ett läge där de kan välja mellan att bilda majoritet med alliansen, eller fortsätta styra med Socialdemokraterna?

– Då får vi baka många kakor! Vi har ju egentligen ingen aning, det första man får göra är att sätta sig ned, titta på valresultatet och räkna på olika alternativ.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietGnestaKommunalpolitikVal 2018
Relaterat